tisdag 26 februari 2013

Kolsyrat vatten, nytta kontra risk, välj själv


Kolsyrad läsk och kolsyrat vatten.

Emellanåt så kan man läsa varningar gällande intag av kolsyra. I KHaktuellt 2/2013 togs riskerna med nedbrytningen av tandemalj upp. Bubblande vatten sägs vara rikemansbordsvatten, fattiga får nöja sig med kranvatten. Man äventyrar alltså sin och familjens framtida munhälsa för att inte bli sedd som fattig eller onormal. Med all mobbing som pågår överallt i vårt samhälle så vågar människor inte längre vara udda eller annorlunda. Vad borde man egentligen vara mest rädd för, framtida men med dito kostnader eller vad folk pratar om ute i stugorna?

För den som rynkar på näsan rekommenderar jag ett samtal med tandläkaren med förfrågan om kostnadsförslag för tandproteser. Man behöver fakta för att kunna göra rätt val.

Visst är reklamsnuttarna på TV jätteroliga men finns det egentligen några naturliga tillsatser i bubbelvattensprodukterna? Handlar det om din hälsa eller om tillverkarnas ekonomiska hälsa?

Gå inte på den nyspunna myten att smaksatt bubbelvatten skulle vara mera mer skonsamt för tänderna än läsk. Det är syran som tillsammans med kolsyran som orsakar erosionsskador.
Om det yttersta skiktet på tanden fräts bort, då infinner sig problem som, isningar och ilningar, samtidigt som tänderna lättare angrips av karies.

Skonsammaste sättet att inta drycker som dessa skall vara via sugrör, enligt metoden sug och svälj. Ned med skräpet så fort som möjligt så att det blir minimal kontakt med tänderna. Dessa blir ändock extra känsliga och tandborstning bör därför senareläggas. Hur det är med tuggummi har jag ingen aning om men med den här tankegången så borde man nog vänta även med de små syrabrytande bitarna.

Vad som händer när kolsyran kommer ner i magen.... ja, det är en helt annan historia. Den gör ingen vidare nytta där heller.

SE UPP MED SMAKSATT BUBBELVATTEN OCH VÄRNA OM DINA BARNS HÄLSA –
VÄNJ DEM VID ATT DRICKA KRANVATTEN FRÅN TIDIG ÅLDER.



citerar:
Boven i dramat är surhet, det vill säga det låga ph-värdet. De flesta mineralvatten på flaska utan smaktillsatts ligger över den kritiska pH-nivån 5,5 (se faktaruta) och utgör därför ingen större risk för emaljskador. Däremot är vanligt kranvatten som går genom en soda-streamer betydligt surare med ett genomsnittlig ph-nivå på 4,6. I Sverige har vi en mycket hög kvalité på vårt kranvatten som går alldeles utmärkt att släcka törsten med. Men det ska tilläggas att det inte är skadligt att dricka kolsyrat vatten någon gång ibland.
– Trenden som uppstått under senare år, att alltid ha en vattenflaska med sig för att ta en klunk då och då, är inte bra för tänderna, säger Agneta Engström, tandhygienist och ansvarig för studien Varning för vatten. Men att ta ett glas mineralvatten till maten är inte skadligt för tändernas emalj, fortsätter Agneta Engström.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar