onsdag 20 februari 2013

LCHF-cancer - ny myt?

Läkare varnar för LCHF-cancer. Så lyder den uppseendeväckande texten i dagens Metro upplaga Värmland.  Ja, oj, oj, oj, nu skall vi gå in i rädslorna igen tjejer……för till och med en överläkare tycker att dieten känns småläskig. Han kanske behöver några vetenskapliga studier att stötta sig på eller är det någon som flugit förbi och viftat med plånboken?
Av artikeln så framgår den befarade orsaken väldigt klart.  Det kan vara snabbmatsvågen som kom under 90-talet som kan vara en bidragande orsak. Snabbmat vet de allra flesta innehåller mer kemikalier och tillsatser än om man lagar maten själv med utgångspunkt rena råvaror.  Livsmedelsindustrin, kemikalieindustrin och läkemedelsindustrin hör ju ihop så därför har det inte gjorts så många vetenskapliga studier om vad som händer i våra kroppar efter långvarigt intagande. Så givetvis är det lättare att varna för LCHF eller GI-metoden som om man skulle veta skillnaden….
Läkaren borde på toppen av den läskiga känslan känna ett ordentligt magknip om han skulle börja fundera över alla kemikalier som dagligen passerar in genom huden som kommer ifrån krämer, luftföroreningar, deodoranter, hygienartiklar och kläder gjorda på kemikalisk väg eller av odlad gmo bomull.
Självklart så förstår jag att det är ett stort motstånd när det gäller rekommendationer som handlar om att man skall dra ner på förbrukningen av socker och stärkelserikmat som bröd, pasta, ris och potatis.  Samtliga dessa ligger ju på Monsantos och andra gmo tillverkares bord för att garantera företagens överlevnad.  De vill självklart att vi varje år skall köpa deras fröer och äta deras produkter. Även här saknar jag vetenskapliga tester som varat längre än 90 dagar.
Tänk, på den gamla goda tiden när elden tröt i spisen och vi inte hade socker, ris eller potatis, ja då dog visst folk som flugor, eller?

Bröstcancer skall tydligen vara vanligare i storstäderna än på landet. Vederbörande tror på snabbmat och mer alkohol men glömmer bort avgaser och andra luftföroreningar. Och oops förresten….. vilket virus är inblandat i denna cancertyp? Eller är det kanske en bakterie…. Eller en parasit? Och vad kommer den ifrån? Kött kanske, eller från grönsaker ovan jord.

Det fanns ytterligare en artikel om en tjej som drabbats av bröstcancer. Anser sig vara så gott som återställd trots att hon fortsatt måste medicinera varje dag och ta sprutor var tredje månad.  Hon mår enligt egna ord skapligt bra och är glad för att hon lever.  Jag känner fler som henne och vet att vissa dagar så förtar smärta och biverkningar den glädjen.  Den behandling som idag erbjuds bröstcancerpatienter är jättejobbig och jättesmärtsam att genomgå, den ger inga som helst garantier. Många läkare tycker till och med att metoderna är föråldrade och det vore nog många kvinnor som skulle bli överlyckliga om forskning lades ner på att finna andra mindre metoder som medför lägre risker och lidande. Så gubbar börja med riktig vetenskaplig forskning istället för att syssla med er hypotetiska pajkastning.
Uttryck som småläskigt registreras som känslomässigt dravel och har ingenting med fakta och vetenskap att göra.  
Vi är många som har uppfattningen att dieter kan få effekter på lång sikt och de är både negativa och positiva….. men utan långsiktig forskning så tror vi bara. Och tror de gör de inte ens i kyrkan längre tråkigt nog. Anledningen är kanske kopplingen till ärlighet och moral.
http://www.metro.se/halsa/fettdiet-kan-ligga-bakom-okning-av-brostcancer/EVHmbs!mDz230Yqxm0a2/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar