måndag 14 mars 2011

Lite nässpray kan väl inte vara så farligt???

http://hd.se/halsa/2008/02/11/missbruk-av-naesspray-skapar-stort/

Hälsa. Allt fler är beroende av nässpray med kronisk nästäppa, rhinitis medicamentosa, som mycket plågsam följd. Sömnstörningar, trötthet, luktbortfall, muntorrhet och tryckförändringar i örat är andra biverkningar. Men att sluta spraya näsan kan vara lika svårt som att vänja sig av vid rökning.
Under hösten har apoteket lanserat hyperton saltlösning som alternativ. Lösningen har samma salthalt som världshaven och sväller av slemhinnan utan biverkningar.
-Att vara beroende av nässpray är ett enormt vanligt problem. Men de allra flesta lider i tysthet eftersom de skäms över sitt missbruk.

-Traditionella nässprayer innehåller ämnen som kraftigt drar ihop blodkärlen. Vid en längre tids användning förslappas kroppens egen förmåga att dra ihop kärlen. Istället blir de blodfyllda och näsan blir helt igenkorkad. För att kunna andas måste man ta spray igen. Det är därför lätt att hamna i en ond cirkel.
Överdosering innebär alltid någon sorts biverkning även om de varierar i farlighet. Ibland har jag funderat över om det bara har med vanan att göra eller om den lilla dosen spray inger en falsk trygghet.

Numera kokar jag upp 1/2 dl vatten på spisen och tillsätter några saltkorn. Droppar ner några droppar med bakåtlutat huvud och för mig fungerar det jättefint. Precis som det gjorde på somrarna när jag växte upp i Göteborgs skärgård då sommartäppan fixades med ett par simturer under vattenytan.

3 kommentarer:

 1. Näspraj har verkligen läskiga biverkningar. Naturlig koksaltlösning is the way to go. Jätte bra info. Inte alla som känner till detta.

  SvaraRadera
 2. Jerker Andersson15 april 2014 16:03

  Halloj, Läste ditt inlägg om nässpray och dess skadeverkan. Har ett litet tillägg om detta. Vi använder "nässpray" att sanera mögel i hus med. www.lfs-web.se/saneringsvatska-nasspray.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jerker.
   Jag har gjort ett nytt inlägg idag den 16/4
   där länken är färskt inlagd.
   Du är hjärtligt välkommen med mer information.
   Kunskap är inte tung att bära.
   Kram

   Radera