måndag 7 mars 2011

Är Kemikalieinspektionens förslag anammade?

Läs Kemikalieinspektionens underlag till åtgärdsförslag:

8. Säker användning av nanomaterial, Behov av reglering och andra åtgärder – rapport från ett regeringsuppdrag (PDF, 716 kB)

http://www.kemi.se/

Avsiktligt tillverkade nanomaterial tillgängliga för såväl yrkesmässig användning som för konsumenter förekommer idag i alltfler produkter. Nanomaterial återfinns världen över i elektronisk utrustning, bilar, kosmetiska och hygieniska artiklar, kläder och textil, hushålls och livsmedelsrelaterade produkter, sportutrustning och leksaker. Förståelsen för hur nanomaterial påverkar människan och miljön är dock fortfarande bristfällig. Det saknas bra information om nanomaterials förekomst på marknaden, hur nanomaterial sprids i samhället och hur människor och miljö exponeras för nanomaterial på kort och lång sikt. Vidare är det inte klarlagt om de existerande analysmetoder och toxicitetstester, som används vid riskbedömning för ”vanliga” kemikalier, ger tillförlitliga bedömningar av risker orsakade av nanomaterial. Dessutom finns det ännu inte någon gemensamt överenskommen internationell definition av vad ett nanomaterial är och hur nanomaterialen bäst bör karakteriseras med avseende på fysikalisk-kemiska egenskaper.
Myndigheter och andra intressenter står därför inför stora utmaningar huruvida existerande lagstiftningar kan reglera nanomaterial på ett adekvat sätt. Kemikalieinspektionen har i tidigare rapporter på uppdrag från regeringen påvisat problem med bristande kunskap och utvärderingsmetodik av hälso- och miljörisker med nanomaterial (KemI 2007, 2009b).
Nanomaterial omnämns t.ex. inte i EU: s nuvarande lagstiftning för kemikalier inom
Kemikalieinspektionens ansvarsområde och det saknas vägledning om hur nanomaterial ska riskbedömas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar