söndag 13 mars 2011

Kommande hälsokatastrof i Japan efter jordbävningen?

Befarad härdsmälta diskuterades i morse på TV4 och de diffusa svaren gör att man verkligen känner att de så kallade svenska experterna inte har en susning om vad som händer eller vad som kan hända.


Vad som är viktigt är naturligtvis krisinformationen. Detta bra fungerande nätverk som höll svenskarna i svininfluensans skräckklor fortsätter i vanlig lunk. Ger inte mycket för det uppbyggda systemet. Tänk att någonting liknande händer i Sverige….. hur når vi då krisinformation.se och var sjutton får vi tag på jodtabletter??? Dessa måste dessutom tas i exakt rätt tid och hur skall man veta det när allting ligger nere?

Peter Hofvander ifrån Strålskyddsinstitutet är ytterligare en specialist på att inte svara på de frågor som ställs till honom. Svar som: det är svårt att säga, man får alltid avväga, handlar om vad man tror att utvecklingen skall gå, handlar om möjliga utsläpp, handlar om vädersituationen. Jag känner bara…….. händer samma sak i Sverige så betackar jag mig ifrån svar som dessa.

Givetvis ligger det i den svenska regeringens intresse att dämpa ner oron och riskerna eftersom de kan lägga en skugga över deras ljusa förslag om att bygga ytterligare 10 kärnkraftverk i Sverige.

Sverige ligger ju i en relativt säker zon anser experter som i varje fall jag känner att man inte kan lita på eftersom ingen människa råder över moder natur. Allt som sägs är bara vetenskap och vetenskap är sannolika spekulationer.

Svenskarnas hälsa och säkerhet skall stå tillbaka för övriga EU-länders behov av en billig och bra elförsörjning. Inte nog med att vi får betala höga priser, vi får också ta riskerna med utsläpp och härdsmälta.

Lite historia som stöd för minnet:

Efter en folkomröstning 1980 beslöt riksdagen att alla kärnkraftverk skulle vara helt avvecklade senast år 2010. Efter flera års politiska diskussioner upphävdes det beslutet 1997, men Barsebäcks reaktorer stängdes 1999 och 2005. Återstående tio kärnkraftreaktorer finns i Ringhals på västkusten samt i Forsmark och Oskarshamn vid Östersjökusten. En ny energiuppgörelse träffades 2009 och innebär att befintliga kärnkraftverk får ersättas med nya, dock utan statliga subventioner.
Elmarknaden avreglerades 1996. Detta ledde inte till lägre elpriser utan tendensen blev istället ett närmande till de högre priserna i omvärlden. Även elskatterna har höjts, och en avgift har tillkommit för att göra förnyelsebara energikällor mer konkurrenskraftiga.  (källa:landguiden.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar