måndag 19 augusti 2013

Varför skall Norska kvinnor avstå från att äta odlad Lax och inte de Svenska?

http://www.expressen.se/nyheter/gravida-kvinnor-ska-inte-ata-lax--i-norge/

Ändrades i Norge

Det norska livsmedelsverket ändrade sina rekommendationer för odlad lax tidigare i sommar. Norrmännen anser att halten av miljögifter som PCB och dioxin är så hög i den odlade laxen att det finns skäl att begränsa konsumtionen för gravida och kvinnor i fertil ålder.
Men den bedömningen delas alltså inte av det svenska livsmedelsverket som vägrar ändra sina rekommendationer. Svenska kvinnor kan alltså lugnt fortsätta mumsa på lax flera dagar i veckan.
– I Sverige äter vi inte så mycket fisk som man kanske gör i Norge. Med den låga konsumtionen av fisk som vi har bedömer vi inte risken så stor, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på livsmedelsverket till DN.

Mina tankar:
Inte nog med att det finns miljögifter i den odlade laxen utan faktum är också att man fiskar ut haven på vild fisk för att kunna föda denna så kallade nyskapade inkomstkälla. Fiskmaten har även tillsatser som skall göra själva fiskköttet lockande laxrosa för att det skall se bättre ut på serveringsfatet...

Är måhända agendan att det bara skall finnas kvar valet att äta odlad fisk eller odlad fisk i framtiden.

Hur påverkas grundvattnet av allt detta? Någon som är intresserad?


I USA så diskuterades andra saker ganska friskt när det gäller fiskodlingar och vilka effekter dessa skulle ha i framtiden på människor, stora som små. Jag avser tumörerna som växte på fisken samt att många av dem faktiskt föddes som tvåkönade.

Gör ett medvetet val i fiskdisken när du handlar till din familj. Ett val som håller dig och dina kära fria från onödiga miljögifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar