onsdag 16 april 2014

Nässpray sanerar inte bara i näsan!

Lider du av rinnande näsa eller ofta förekommande nästäppa?

Jerker delar med sig av erfarenheter, upptäckter och faktasökning.



Saneringsvätska används i nässpray



citerar:

Saneringsvätska används i nässpray

Vintern -10 drabbades några i företagets personal av förkylning. En av dem använde nässpray och läste innehållsdeklarationen. Han utbrast bedrövat att det finns saneringsvätska i nässprayen. Det är med stor oro vi kan konstatera att flera kemikalier som används i saneringsvätska för bekämpning av bl.a. mögel finns representerade i sprayerna. Lite efterforskning visade att våra farhågor om skadliga biverkningar på hälsan besannades.

För avsvällande effekt i näsan samt bakteriedödande och konserverande effekt har det i olika nässprayer tillsatts Bensalkonklorid (kallas också Bensaltensid, ADBAC, alkyldimethylbenzylammonium klorid, BAK, m.fl benämningar).

Då vi sanerar mögel med denna typ av saneringsvätska används gasmask. Det är även lagstadgat att man som anställd inom privat och offentlig verksamhet måste använda skyddsutrustning vid sanering som kan innebära hälsopåverkan. Visserligen rör det sig om mycket högre koncentration av saneringsvätskan vid mögelsanering än vid enstaka spray upp i näsan, men nässprayer används av många vid dagliga upprepade tillfällen och ofta under perioder som överstiger rekommenderat bruk. 



Med delad kunskap så kan vi alla göra bättre val och hålla oss friskare!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar