fredag 9 januari 2015

P-piller och sexlust

Nu är p-piller på tapeten igen... unga tjejer ratar p-piller i allt högre grad och påstår att de valt bort dem eftersom de påverkar humör och sexlivet. Eftersom det inte finns några ingående studier som gjorts på hur kvinnors känsloliv påverkas på 50 år så har en läkare startat en studie med 300 kvinnor. Inledningsvis så tror hon att det är yttre påverkan dvs att negativt prat påverkar upplevelsen.
Så jag gissar att alla kvinnor som jag känt under årens lopp inklusive mig själv har haft inbillningssjuka......

Nej vi skall alla tro på de vetenskapliga studier som genomförs och snällt hämta ut de piller som föreskrivs oss så att läkemedelsföretagen kan fortsätta att kamma hem sina vinster.

Det här med egen vilja och personlig integritet är svåra ämnen. Vi skall tycka, vi skall tänka och vi skall känna det vi blir tillsagda att göra. Tyvärr fungerar inte kvinnors humör och hormonsystem på det sättet och vi blir kanske lite mindre manöverbara när vi inte käkar de humörutplanande kemikalierna som ansågs ge männen lite mindre stress i sovrummen.

Att det inte finns studier under alla dessa år anser jag vara ren bullshit eftersom det diskuterats i omgångar under årens lopp...

Tjejer stå på er och lär känna era egna kroppar. Gör sedan valet som är rätt för er.

När jag själv började med p-piller på 70-talet så fanns det bara positiva effekter och tyvärr så var den informationen inte sanningen för mig.....


http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/p-pillers-inverkan-pa-kvinnors-livskvalitet-granskas-10095

citerar:
- När man jobbar som gynekolog, vilket jag ursprungligen är, möter man dagligen kvinnor som mår dåligt. Det finns många föreställningar om att p-piller påverkar humör, vikt och sexlust, men faktum är att vi vet väldigt lite om det. Vi har få vetenskapliga bevis för att det är så, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet och studieledare. 
De flesta studier som görs är jämförelser mellan olika preparat, och alltså inte placebokontrollerade. Den här studien är randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad.
- I första hand studeras risker och effekt med läkemedel, så vi vet mycket om hur säkra p-piller är och vilken effekt de har. Däremot vet vi ingenting säkert om mjukdata. Det ligger kanske inte alltid i industrins intresse att ta reda på hur kvinnor mår av deras produkter, om det inte är förenat med några allvarliga risker.

slut citat
----


En bekant till mig i min ålder tycker så här:

Jag vet många som mått bra på p-piller. Faktiskt fler än tvärtom. Jag mådde som en prinsessa på den gamla typen, med massor av östrogen. Det finns inga sådana idag. Men det har nog hänt något hormonellt med dagens kvinnor då det finns så mycket skumma symptom, PMS osv. Det är väl alla hormonstörande kemikalier. och sånt vi ännu inte vet.

Jag vet kvinnor som mår dåligt av p-piller också, ssk de som tagit gestagener enbart, p-spruta tex, men det finns även i tablettform.

Gardasil - ingen risk för MS!?! Efter bara 2 års registerstudier....

http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/ingen-ms-risk-av-hpv-vaccin-13746

Enstaka fallrapporter har gett intrycket av att HPV-vaccination skulle kunna ge multipel skleros eller andra sjukdomar som bryter ner myelin i nervsystemet.
Då vaccinet ingår i en allmän vaccinering i många länder och fler än 175 miljoner doser redan getts är eventuella orsakssamband med även ovanliga biverkningar viktiga att reda ut.
Nu har svenska och danska forskare gjort en registerstudie där nästan fyra miljoner flickor och kvinnor mellan 10 och 44 år ingick. Bland dessa fick 789 000 personer HPV-vaccinet Gardasil. Under riskuppföljningstiden på två år fanns det inget samband mellan vaccinationer och att utveckla ms eller liknande sjukdomar slår studien fast.
Sjukdomarna som studerades var multipel skleros, synnervsinflammation, akut disseminerad encefalit och andra myelinförstörande sjukdomar i centrala nervsystemet som lett till sjukhusbesök och informationen om dessa hämtades i Sverige från Patientregistret vid Socialstyrelsen. Vaccinationsinformationen hämtades från Folkhälsomyndighetens HPV-vaccinationsregister.



Funderingar som vi alla borde ha: 

"Det är en väldigt kort observationstid för ett påstående om att inget samband finns.

Två års observation ... vad händer efter fem år ... tio år ... men problemet kommer sannolikt att osynliggöras i framtiden, då intentionen finns att vaccinera alla."


Vetenskapliga studier har en tendens att grunda sig i befintliga rapporter istället för att individerna grundligen undersöks. 


Tycker att forskningen gått framåt med stormsteg. 
Att studera register istället för myelinskivor tar mina tankar till häxornas kristall-kulor...., eller?


En bekant funderar i följande banor:

 ...en registerstudie är den enklaste och kan vara verkligt trovärdig. Man verkar registrera alla som får vaccin mot HPV, sen tar man deras personnummer och kör mot tex. alla som har MS, som tydligen också finns registrerade och så faller det ut ett antal som jämför med dem som inte har fått vaccin. Tänk om alla rökare varit registrerade och så samkörde man med registren för KOL och lungcancer. Då skulle man se att fler rökare får cancer. Fast det vet vi och så får man inte, ännu i alla fall ... registrera rökning...