fredag 9 januari 2015

P-piller och sexlust

Nu är p-piller på tapeten igen... unga tjejer ratar p-piller i allt högre grad och påstår att de valt bort dem eftersom de påverkar humör och sexlivet. Eftersom det inte finns några ingående studier som gjorts på hur kvinnors känsloliv påverkas på 50 år så har en läkare startat en studie med 300 kvinnor. Inledningsvis så tror hon att det är yttre påverkan dvs att negativt prat påverkar upplevelsen.
Så jag gissar att alla kvinnor som jag känt under årens lopp inklusive mig själv har haft inbillningssjuka......

Nej vi skall alla tro på de vetenskapliga studier som genomförs och snällt hämta ut de piller som föreskrivs oss så att läkemedelsföretagen kan fortsätta att kamma hem sina vinster.

Det här med egen vilja och personlig integritet är svåra ämnen. Vi skall tycka, vi skall tänka och vi skall känna det vi blir tillsagda att göra. Tyvärr fungerar inte kvinnors humör och hormonsystem på det sättet och vi blir kanske lite mindre manöverbara när vi inte käkar de humörutplanande kemikalierna som ansågs ge männen lite mindre stress i sovrummen.

Att det inte finns studier under alla dessa år anser jag vara ren bullshit eftersom det diskuterats i omgångar under årens lopp...

Tjejer stå på er och lär känna era egna kroppar. Gör sedan valet som är rätt för er.

När jag själv började med p-piller på 70-talet så fanns det bara positiva effekter och tyvärr så var den informationen inte sanningen för mig.....


http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/p-pillers-inverkan-pa-kvinnors-livskvalitet-granskas-10095

citerar:
- När man jobbar som gynekolog, vilket jag ursprungligen är, möter man dagligen kvinnor som mår dåligt. Det finns många föreställningar om att p-piller påverkar humör, vikt och sexlust, men faktum är att vi vet väldigt lite om det. Vi har få vetenskapliga bevis för att det är så, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet och studieledare. 
De flesta studier som görs är jämförelser mellan olika preparat, och alltså inte placebokontrollerade. Den här studien är randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad.
- I första hand studeras risker och effekt med läkemedel, så vi vet mycket om hur säkra p-piller är och vilken effekt de har. Däremot vet vi ingenting säkert om mjukdata. Det ligger kanske inte alltid i industrins intresse att ta reda på hur kvinnor mår av deras produkter, om det inte är förenat med några allvarliga risker.

slut citat
----


En bekant till mig i min ålder tycker så här:

Jag vet många som mått bra på p-piller. Faktiskt fler än tvärtom. Jag mådde som en prinsessa på den gamla typen, med massor av östrogen. Det finns inga sådana idag. Men det har nog hänt något hormonellt med dagens kvinnor då det finns så mycket skumma symptom, PMS osv. Det är väl alla hormonstörande kemikalier. och sånt vi ännu inte vet.

Jag vet kvinnor som mår dåligt av p-piller också, ssk de som tagit gestagener enbart, p-spruta tex, men det finns även i tablettform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar