fredag 28 september 2012

Kortison och tennisarmbåge

Kortisoninjektioner vid tennisarmbåge gör mer skada än nytta. I en »SBU kommenterar« om utländska rapporter [4] kommenteras en systematisk översikt om kortisoninjektioner vid tennisarmbåge publicerad i Lancet [5]. Resultaten visade en positiv effekt på smärtlindring och funktion på kort sikt (0-12 veckor), men en påtagligt negativ effekt på medellång (13-26 veckor) och lång sikt (1 år eller mer) jämfört med annan behandling av tennisarmbåge. Även om vi inte kunnat få tillförlitlig statistik över tillämpningen så är det väl säkert att injektioner ges på många ställen i Sverige. Det borde inte ske, men skälen kan man förstå. Patienten upplever genast en förbättring, och när problemen uppkommer efter mer än 3 månader så förknippas inte problemet med injektionen. Patienten kommer tillbaka och ber om en ny injektion eftersom han ­eller hon vid förra tillfället upplevde en förbättring. Läkaren är också nöjd när patienten upplever en positiv effekt. Så här kan förloppet fortsätta med långsiktigt negativa effekter som följd. Om man inte gör randomiserade försök och en systematisk översikt så är det svårt att upptäcka mönstret, och även om man gör det så är frågan om kunskapen når ut till alla läkare som tillämpar metoden eller till alla patienter som har problemet.

Läs vidare: 

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=18706



(SBU utvärderar metoder i hälso- och sjukvården och bedömer evidensen i det vetenskapliga underlaget. I relativt många fall bedöms det vetenskapliga underlaget vara otillräckligt. Hur ska kunskapen om att metoden är otillräckligt utvärderad kunna användas? Ett sätt är att ge forskarsamhället tips om var det finns stora kunskapsluckor och behov av fler eller bättre studier. Ett annat användningsområde är att ge hälso- och sjukvården underlag för sina prioriteringsbeslut. SBU har också fått ett uppdrag av regeringen att identifiera kunskapsluckor, och på vår webbplats finns nu en databas med över 350 kunskapsluckor, som successivt utökas).

SBU ber här om hjälp med att finna icke evidensbaserad sjukvård...
hooooopla....


Alla som gått någon form av alternativ utbildning vet att cortison långsiktigt ger negativa effekter.....till och med jag... men så hade jag en eminent idrottsläkare som lärde mig ofantligt mycket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar