fredag 7 mars 2014

Titandioxide Silver Nano Nanno farligt för mänskliga celler?

http://www.forskning.no/artikler/2014/februar/382982

Citerar via utdrag ur artikeln:

Trenger gjennom celleveggen
Forsker Frank Kjeldsen ved Syddansk Universitet understreker at sølv som metall ikke utgjør noen fare.

- Men når du bryter metallet ned på nano-nivå, blir noen partikler små nok til å trenge gjennom celleveggen. Det kan gi celleforandringer, sier han i en pressemelding.

Bare de aller minste partiklene så ut til å komme seg inn i cellene. I tillegg viser forskerne at nanosølv gjør at det dannes flere såkalte frie radikaler.
Frie radikaler er oksygenforbindelser som dannes naturlig i kroppens celler som følge av energiomsetningen i dem.
Men hvis de blir mange, kan de gjøre skade.
- Vi ser også at både formen og mengden av proteiner endres. Dette bekymrer oss, understreker Kjeldsen og kollega Thiago Verano-Braga i pressmeldingen.
Nanosølv er blant de vanligste nanopartiklene. Bruksområder er  deodoranter, matemballasje, drikkeflasker, sårplaster og kjøleskap.

- Bekymringsfullt

Ved flere alvorlige sykdommer har forskere sett en kobling til overproduksjon av frie radikaler, deriblant ved ulike kreftformer, Alzheimers og Parkinsons.

Risikoen ved å få nanosølv-partikler inn i menneskekroppen er likevel uavklart.

Hittil har det nemlig vært lite forskning på potensielle farer med nanopartikler. Det finnes rett og slett ingen sikre svar.
Kjeldsen og Verano-Braga understreker da også at forskningen deres er utført på menneskeceller i et laboratorium, ikke på celler i levende kropper.

Derfor kan de ikke si med sikkerhet hvor mye nanosølv som skal til for at en person kan oppleve celleendringer.

- Vi kan ikke konkludere med at du blir syk av nanosølv. Men vi kan mane til forsiktighet, og det er bekymringsfullt å se overproduksjon av frie radikaler i menneskeceller, sier de.Så det är dags för dem att vakna nu?

Nano kanske är bra i bygg eller i andra branscher men det verkar som allt som har med direkt kontakt med människan är bad business. Tänk på vad titandioxid i nanoform kan göra för dem som använder dem regelbundet och vad konsekvenserna kan komma att bli i framtiden. Finns bl a i tandkräm samt solkräm som folk skall kleta in sig själva och sina barn i för att inte få hudcancer. Vit behöver ju vara vitare för vem skulle köpa bajsfärgad solkräm eller bajsfärgade vitaminpiller. Och så är det lite bakteriedödande också.

Nanosilver. Har funnits ett tag på marknaden, i träningskläder, underkläder, sockar, ytterjackor mm. Anses vara revolutionerande och ha en bakteriedödande effekt för dem som svettas mycket...... fördel: ingen lukt.

Chalmers tekniska högskola blåste i tutan för något år sedan då de faktiskt fann stora mängder nanosilver i vattnet i och utanför Göteborg. Inte bra för grundvattnet och det verkar inte som de tillverkat några nanofilter som plockar upp de små nanopartiklarna utan de kommer som ett brev tillbaka via vattenkranen i köket. Och det som hamnar som slaggprodukt i reningsverken körs ut till vår odlingsbara mark under namnet gödningsmedel. Kikade även på en rapport om vattenkvaliteten i och runt Vänern och om man kikar vidare så finner man säker samma resultat på fler ställen i vårt långa land.

 http://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Nanosilver-fr%C3%A5n-klader-kan-ge-stora-miljoproblem.aspx

Problematiken för nanosilver plagg verkar vara att silvret släpper ganska fort. I vissa fall är det helt borta redan efter första tvätten. Meningen är väl att kläderna inte skall behöva tvättas utan hängas ut för vädring efter användning eftersom silver stöter bort istället för att suga in. Men folk tvättar plaggen direkt eller gör som vanligt ... de åker rätt in i tvättmaskinen.

De vetenskapsmän som intervjuades av UG för ett antal år sedan sa ganska så klart och tydligt att de själva aldrig skulle ge sin barn något med nano i överhuvudtaget eftersom forskningen går så fort framåt att de som forskar eventuella risker inte hänger med.


Fann en annan intressant länk gällande pågående forskning i nanoläkemedel:

http://www.naturvetarna.se/Om-oss/Tidningen-Naturvetare/Artikelarkiv/Nr-3-2013/Nanomedicin-med-stor-verkan/


Nanopartiklar förekommer även i matförpackningar så som engångsförpackningar, konservburkar och i  Lancomes krämer:

http://www.sydsvenskan.se/sverige/nanoteknikens-framfart-oroar-forskare/ 


Konsument - välj de produkter som är rätt för dig och din familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar