måndag 3 mars 2014

Urinsticka kan via förekomsten av viss cancer på G

Ny prisvärd teknik för att på ett snabbt, billigt och enkelt sätt upptäcka cancer i tidigt stadium presenteras.
Enkelt som ett gravtest ........ fast med nano biomarkörer injicerade i blodbanan som kommer ut via urinen och avläses av stickan. Intressant.
Här kommer den svenska google översättningen:

En pappersremsa kan prova urin efter tecken på tumörer i kroppen. Cancern-upptäcka band kan en dag göra det enklare och billigare att upptäcka några cancer på ett tidigt stadium.
"Något jag tror det är verkligen chockerande är förekomsten av cancer och hjärt-och kärlsjukdomar i både industriländerna och utvecklingsländerna", säger Andrew Warren , en doktorand vid Massachusetts Institute of Technology, som ledde laget av forskare som utvecklat testet. "Diagnostik är verkligen ett bra sätt att hjälpa en massa människor så fort som möjligt."
Till skillnad överförbara infektioner som hiv och tuberkulos, signaler från tumörproteiner är svåra att upptäcka. För att komma runt detta problem, skapade forskarna nanonivå biomarkörer som kan injiceras i blodbanan.
Varje markör är utformad för att interagera med specifika proteiner som produceras av cancerceller. När de två möts, proteinerna klipp av små fragment av markören. Dessa fragment hittar så småningom sin väg in i urinen.
Testet fungerar som ett graviditetstest - en person som urinerar på en pappersremsa belagd med antikroppar som kan detektera markörfragment.Om fragmenten är närvarande, uppvisar papperet en linje som indikerar närvaron av cancervävnad i kroppen. Sammantaget tar processen ungefär en timme.


Och här är länken för den som vill läsa hela artikeln på engelska:

http://www.newscientist.com/article/dn25110-cancer-diagnosis-as-simple-as-a-pregnancy-test.html?utm_source=NSNS&utm_medium=SOC&utm_campaign=hoot&cmpid=SOC|NSNS|2013-GLOBAL-hoot#.UxRJJvmwabO


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar