torsdag 24 mars 2016

Träffa doktorn på video eller i verkligheten?


Att ha kontakt med läkare via nätet, är det bra investerade pengar eller skall de räknas som bortkastade?

På många orter i Sverige där det är mycket svårt att ens få en tid inom de närmaste månaderna så är detta en alldeles utmärkt idé. Hur ofta förekommer det idag att läkaren gör någon större undersökning vid den första kontakten, såvida den inte är akut betingad. Det finns människor vars oro når oanade proportioner just för att de inte kan komma i kontakt med en läkare. Att bli hörd och få dela med sig av sin oro och funderingar fyller en viktig funktion i människors liv.

Vid en videokontakt så kan viss problematik visas via datorns kamera som ger läkaren en indikation på om problemet är akut eller inte.

Om vi pratar äldre människor som är bundna till sina hem så kan några videosamtal om året väl kompensera det där enda årliga besöket som oftast när ansvarig sjuksköterska gjort bedömningen att det är behövligt.

Att bara erbjuda videoläkare i vissa områden är nog inte att föredra men det är definitivt ett bra komplement till den befintliga vården.


"Att ha regelbunden kontakt med sin personliga läkare flera gånger digitalt jämfört med att träffa någon ny läkare ”på riktigt” ser jag som något positivt. Men om man däremot har kontakt med olika läkare för första gången i digitala möten blir effekten den motsatta."

http://lakemedelsvarlden.se/nyheter/doktor-pa-natet-bra-eller-bortkastade-pengar-15060

1 kommentar:

  1. Jeg er nok enig med deg, men jeg er redd for et samfunn uten kontakt ansikt til ansikt. Jeg er glad hver gang jeg får snakke med et menneske og ikke en datamaskin/tape. Ha en god dag fra G.

    SvaraRadera