söndag 18 december 2011

GMO-odlad fisk hälsosam för vad och för vem?

Trots alla ekonomiska kriser i världen så blomstrar den genetiska manipuleringen av skapelsens alla djur. Inte ens fiskarna var skapta på rätt sätt utan de måste modifieras för att passa någons plånbok. Det spelar ingen roll om dessa nyskapade fiskar tar livet av det fiskbestånd som levt sedan urminnes tider. Tidens melodi verkar vara döda av det som inte passar vetenskapen för att ge plats för det nya. Det där spännande nya som kanske föder mer elände som man sedan kan forska i och tjäna ännu mer pengar på.

Mig vetligen så har det inte gjorts några långtgående studier huruvida människornas DNA förändras efter årtionden av konsumtion men what the heck - dagens människa tycker om att leva farligt. Lite silikon i tuttarna eller i snorren och man tillhör massan. Den massan som äter genetisk manipulerad och odlad fisk bara för att det är inne......

När jag bodde i Midcoast Maine så visades många program om fiskfarmarna utmed kusten. Redan då år 2003 så var det många som förfasades över att den vilda fisken helt plötsligt blev tvåkönad, fick tumörer eller två huvuden. Problemen var störst där de odlade fiskarna smitit ut och det fanns även bevis för att de vilda fiskarna blev sjuka av maten som gavs i odlingarna.... för det är ju liksom i vatten som fiskfödan kastas i.

Det känns tryggt att lägga ansvaret på våra politiker för de har verkligen den kunskap som behövs för att ta rätt beslut vare sig det gäller odling eller konsumtion. De tar sina beslut efter bearbetning av hårt arbetande lobbyister som jobbar på provisionsbasis och det känns väl tryggt, eller?

Nu varnar amerikanska experter (nästan 8 år senare) för att genmanipulerad fisk kan vara en fara för vår miljö. Frågan om vilka skador som redan skett under dessa år torde ställas och utrönas huruvida det ens går att få tillbaka den gamla ursprungsmiljön eller inte.

http://truefoodnow.org/2011/12/15/senate-holds-first-hearing-on-genetically-engineered-fish/

“FDA has failed to ask the tough questions about escapes, disease transfer and the full environmental impacts of GE fish,” said Colin O’Neil, Regulatory Policy Analyst for the Center for Food Safety.  “By assuming that escapes won’t happen, FDA is putting our marine ecosystems, our health and our fisheries in harm’s way.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar