måndag 11 mars 2013

LCHF och diabetes.
Är LCHF bra eller dåligt för dig, din familj och/eller dina barn?

Läs och lär, avgör sedan själv vilken ståndpunkt du tar i debatten. Antalet som insjuknar i diabetes minskar inte, den ökar och förväntas att öka. Och man kan förstå varför när det te.x. diskuteras i USA att tillsätta aspartam till mjölken för att göra den sötare och mer attraktiv för barn. De vill att rismjölk och havremjölksdrickande barn skall gå tillbaka till komjölken istället, den där vattniga lätta där alla naturliga vitaminer dödats och ersatts med konstgjorda vitaminer tillverkade på en kemisk fabrik.
Jamie Oliver log och vände om..... och det där med att det faktiskt finns de som dricker annat än mjölk bara för att de inte tål den av olika anledningar har man av någon underlig anledning valt att inte beröra.

Övervikten bland människor i Maine och Illinois var inte så påtalig 1998 som den är idag. Då lagades det lite mer mat i stugorna men nu när sötsuget och hungerkänslorna tagit över så ser man var och varannan människa med läsk, kaffe, muffins, sandwiches, chips eller något annat ständigt på väg in i munnen. Till och med de som sitter i bilköerna på morgonen på väg till jobbet …. roar sig med att äta och äta och dricka. Det konsumeras ofantliga mängder av high fructose corn syrup, corn starch, aspartam, splenda och margarin. Visserligen innehåller aspartamet inga kolhydrater men det skapar ett sug. Ett sug som de allra flesta har svårt att motstå.

På kostdemokratis sida kan du läsa om Karlshamnsstudien och du kan även ladda ner ett PM.

Något som jag ofta funderat över och varit ganska irriterad på är att läkare oftast tar bladet ifrån munnen först när de blivit pensionerade. Varför kan man undra, varför vågar de inte gå emot Livsmedelsverkets rekommendationer när de tycker att de är helt felaktiga. Varför måste amerikansk forskning och amerikanska kostråd prånglas på oss svenskar. Vi lever inte under samma förutsättningar och har en helt annan matkultur.... än så länge.

De som äter ordentlig hemlagad mat varje dag, tillagade utifrån färska råvaror borde inte de ha annorlunda kostråd än dem som blir serverade näringsfattig söt kost i hemmen?

Jag sög på denna irritation en längre tid men så tog jag mod till mig och gav frågan till en bekant, en läkare som jag känner och detta var svaret som jag fick.


“””””mycket enkelt, det finns få arbetsgivare för läkare. man har behov av att försörja sig. arbetsgivaren vill inte ha obekväma läkare. man vill ha läkare som inordnar sig i ledet, mao som lyder. Man blir mobbad om man avviker från konsensus. man får inte ens tänka tanken att konsensus är fel, jfr mättat fett, omega6, kolesterol, D3-vitamin .... Karriärmöjligheterna och pengar till forskning, löneförhöjningar etc stryps om man ej följer konsensus. Protesterar man, så tror andra kollegor att de förlorar status och makt – och det skulle de ju också göra, ifall man tvingade fram ett paradigmskifte. Det finns ett effektivt svartlistningssystem inom de olika Landstingen, så den som inte lyder får helt enkelt inget jobb och läkare har stora studieskulder. “””””

Ytterligare en karamell att suga på innan vi avgör vilken fot vi skall stå på i debatten.

Tyvärr så förs många intressanta diskussioner på sajter där man antingen måste tillhöra professionen eller vara betalande medlem. Ingen som är praktiskt genomförbart för många ensamstående mödrar med barn eller för arbetslösa.

Ekonomin styr även här möjligheten till hälsa och näringsrika matvanor.Andra goda ord att bära med sig under pågående pajkastning mellan Livsmedelsverk, forskare, läkare:

Kapitalisterna avser ej att lösa problem
deras fokus ligger på förändringar som ger fortsatta inkomster.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar