onsdag 6 mars 2013

Rödvin och bekämpningsmedel, risker?
Vad innehåller egentligen ett glas rödvin?

Hur många gifter från gödnings- och bekämpningsmedel följer med utöver den eftertraktade saften och alkoholhalten?

En bekant till mig berättade att det finns många som anser att rödvin innehållande bekämpningsmedel är ena riktiga migränframkallare.

Är själv ingen konsument av rödvin eftersom det kommer upp lika snabbt som det går ner. Vad det är har jag ingen aning om men magen min kastar ut rödvin på direkten. Sedan kommer huvudvärk och magsmärtor. Orsaken till att detta sker har lett till många spekulationer genom åren.

Ekologiskt rödvin borde vara framtidens melodi men är det överhuvudtaget möjligt?

De flesta av våra matjordar är redan mättade av gödningsmedel och bekämpningsmedel.Observera: ytterligare en Fransk Studie

9 utan 10 franska viner innehåller bekämpningsmedel.

Det innebär alltså att 90% av alla de viner som testades innehöll bekämpningsmedel, av den typ som satts i samband med Parkinsons sjukdom.

Forskaren som även är vinproducent menar dock att risken är störst för dem som besprutar druvorna med bekämpningsmedel. Han menar dock att konsumenterna skall känna sig fullständigt trygga. Samtliga prover låg under tillåtna gränsvärden.

Forskande neurologer på UCLA (University of California, Los Angeles) upptäckte i januari månad ett samband mellan Parkinsons sjukdom och bekämpningsmedlet Benomyl. Men det finns aningar om att även andra bekämpningsmedel kan vara lika skadliga. (Notera att medlet förbjöds 2001.)
Året innan dvs i maj 2012 som franska regeringen fram till slutsatsen att det finns en förbindelse mellan bekämpningsmedel och Parkinsondrabbade markarbetare.

3% av den odlingsbara marken i Frankrike används av vinodlare för odling av vindruvor. Frankrike har nu satt som målsättning att dra ner sin förbrukning av bekämpningsmedel med minst 50% fram till år 2018. Och det är ett bra beslut eftersom 80% av alla bekämpningsmedel mot svampangrepp köps och används av vinodlarna.
Med andra ord så används 80% av de bekämpningsmedel som säljs av vinodlare och resterande 20%  av dem som odlar alla andra grödor. Hur bra är det egentligen med rådet  “ett glas vin om dagen”.

I kunskapens spår sker förhoppningsvis förändringar och vi kan alla hjälpa till genom att köpa ekologiskt vin  istället för ett som kommer ifrån besprutade druvor. Förändringar brukar gå snabbare när det börjar bli kännbart i tillverkarnas plånböcker.

 Källa:

citerar:
Benomyl was widely used in the U.S. for three decades until toxicological evidence revealed it could potentially lead to liver tumors, brain malformations, reproductive effects and carcinogenesis. It was banned in 2001.
 
The researchers wanted to explore whether there was a relationship between benomyl and Parkinson's, which would demonstrate the possibility of long-lasting toxicological effects from pesticide use, even a decade after chronic exposure. But because a direct causal relationship between the pesticide and Parkinson's can't be established by testing humans, the investigators sought to determine if exposure in experimental models could duplicate some of the pathologic features of the disease.
 
They first tested the effects of benomyl in cell cultures and confirmed that the pesticide damaged or destroyed dopaminergic neurons.
 
 
 1 kommentar:

  1. Hmm, interesting.. Personligen tycker jag inte om denna saft över huvudtaget så jag behöver inte bekymra mig om eventuell last, men med tanke på att många människor knappt går en dag utan att iaf ta ett glas vin till maten så skulle man nog behöva fundera på vad det är man stoppar i sig...

    SvaraRadera