fredag 8 november 2013

Alvedon paracetamolprodukter vad alla måste veta 2013

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/paracetamol-hade-inte-godkants-i-dag_5836609.svd


Del 1: Överdoserna.Receptfria värktabletter som marknadsettan Alvedon är numera det vanligaste självmordspillret.
Del 2: Vardagsätandet.Nästan var sjätte tonårstjej i Stockholm tar receptfria värktabletter dagligen/flera gånger i veckan. De tar tabletterna för huvudvärk och mensvärk men även vid sömn- problem, stress och övervikt.
Del 3: Lagbrytarna.Lagen kräver att butiker och kiosker som säljer läkemedel tydligt ska skylta om 18-årsgränsen men visar att 58 av 100 butiker bryter mot lagen. Det är också lätt för minderåriga att köpa Alvedon. Ica, Coop och Pressbyrån/Seven-Eleven lovar att åtgärda saken.

Under de senaste åren har forskare kopplat värktabletter till kronisk huvudvärk, njursvikt och ofrivillig barnlöshet. En ny dansk studie visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som de ökända mjukgörarna ftalater i PVC-plast.

Henrik Leffers försök bekräftas av en studie från Århus som baseras på 47400 gravida som fött pojkar. Resultaten visar en ökad risk med 30 procent för missbildade könsorgan på pojkarna hos de mödrar som ätit paracetamol i mer än fyra veckor under graviditetens första sex månader. Paracetamol är det värkmedel som myndigheterna rekommenderar gravida att ta.

Paracetamol är det läkemedel som oftast orsakar leverskador i Sverige och övriga västvärlden.
–Normalt finns en stor säkerhetsmarginal mellan den dos som behövs för behandling och den dos som ger livsfarliga skador. När det gäller paracetamol är det spannet mycket litet, säger Richard Sharpe:
–Om det hade lanserats i dag och inte för 50 år sedan hade det inte haft en chans att klara sig förbi första godkännandefasen. Nu finns det där och det måste vi leva med. Det gäller att bara använda i små mängder när man har tydliga symtom, absolut inte som en livsstil och aldrig, aldrig överdosera.
Den här har vi hört och sett förut:

”Biverkningar kan förekomma, men det är inte säkert att du får någon av dem”. Så står det i Alvedonens bipacksedel där du får veta att risken för leverskada bedöms till mindre än en på tusen med en normal dos.

Alla läkemedel har biverkningar åtminstone så anser chefen för FDA det. EMA kanske tycker annorlunda.

Vi måste inhämta information så att vi kan ta rätt beslut innan vi väljer ett läkemedel.

Vi måste kunna välja om vi vill gå med värk eller om vi vill riskera att ge vårt foster skador.

De föräldrar som inte visste att Alvedon är ett populärt självmordspiller vet det nu! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar