tisdag 17 maj 2011

Jod - ett skydd emot radioaktiv strålning......

Varför ska man ta jodtabletter vid en kärnkraftsolycka?

Läs läkarens svar:
Sköldkörteln behöver jod för produktionen de två sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), vilka bildas av ett protein och 4 respektive 3 jodatomer.

Sköldkörtelns behov av jod är orsaken till att vi idag tillsätter jod i bordssalt. Brist på jod tvingar sköldkörteln att arbeta för hårt och leder till struma (förstorad sköldkörtel).

Det stora behovet av jod gör att sköldkörteln suger åt sig så gott som all jod som hamnar i kroppen.

Vid en kärnkraftsolycka är radioaktiv jod, 131I, en av sönderfallsprodukterna. Sköldkörteln märker ingen skillnad på radioaktiv och stabil jod utan tar emot all jod så länge som den har ett behov av ämnet.

Om vi andas in radioaktiv jod koncentreras den i sköldkörteln och utsätter körteln för bestrålning och en ökad cancerrisk. Risken för sköldkörtelcancer till följd av radioaktiv strålning är störst hos barn och unga.

Om vi matar sköldkörteln full med ickeradioaktiv jod kan den inte ta emot den radioaktiva jod som vi eventuellt andas in. Vid en kärnkraftsolycka delas därför jodtabletter ut till befolkningen.

Jodtabletterna ska tas innan man hunnit andas in den radioaktiva joden, 1-6 timmar före exponering. Skyddet från en jodtablett räcker 1-2 dygn.

Jodtabletter är speciellt viktiga för barn och gravida eftersom sköldkörteln är mera känslig för strålning hos barn och foster än hos vuxna.

Tabletterna skyddar inte mot andra cancerformer än sköldkörtelcancer.

Jodtabletter kan ge biverkningar och ska aldrig tas i onödan. Myndigheterna ger direktiv om när och om tabletter ska tas.

Jodtabletter kan köpas receptfritt på apoteken. Hållbarhetstiden är 5 år.

Källa: http://svenska.yle.fi/webbdoktorn/index.php/1682_jod_som_skydd_mot_stralning
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar