söndag 29 maj 2011

Marknadsföringskampanj för tandblekning?

Allt kan säljas med mördande reklam - detta lärde jag mig när jag pluggade marknadsföring i början av 1990-talet. Och visst stämmer det fortfarande...... inga större förändringar...

Genom artikeln som börjar med påståendet "Nu vill vi ha vitare leenden" -  vilken publicerades i dag 10:45 på DN:s ekonomisida så påbörjas den nya kampanjen. Att artikeln hamnar på ekonomisidan är för att det handlar om tillverkarnas och tandläkarnas framtida ekonomi och källa till extraintäkter. Smart som tusan! Ett påstående som detta etsar sig in i vårt undermedvetna och kan om vi inte inser manipulationen medverka till att vi gör valet att bleka våra tänder i framtiden.

På DN:s fråga: Tänker du bleka dina tänder?
så svarar: 20% ja,  68% nej och 12% har redan gjort..... detta per datorns tid 11:53.

Källa: http://www.dn.se/ekonomi/nu-vill-vi-ha-vitare-leenden


Vad jag saknar i denna artikel är faktainformation som källförteckning till de vetenskapligt utförda studier som påvisar att tandblekning är bra för dig nu och i framtiden samt att det inte finns några kända biverkningar på preparaten som används.

Viktigare är tydligen att påtala att alla vill vara som människorna i Hollywood..... oops. vilka menar de? De som sitter med vita tänder på rehab, eller?

Tur att det finns så mycket information att tillgå på nätet...det räcker med att gå till Läkemedelsverkets hemsida för att få nästa aha upplevelse:

Tandblekningsprodukter

Tandblekningsmedel är inte medicintekniska produkter.
Tandblekningsmedel är enligt Läkemedelsverkets uppfattning kosmetiska produkter och skall därför regleras enligt förordningen (1993:1283) om kosmetiska produkter och Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2004:12) om kontroll av kosmetiska och hygieniska produkter.
Det råder en sammstämmig syn från tillsynsmyndigheterna inom EU att tandblekningsprodukter inte är medicintekniska produkter då produkternas huvudsakliga syfte har ett kosmetiskt ändamål.
http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Foretag/Medicinteknik/Klassificering/Tandblekningsprodukter/


Och ditta innebär att tandblekningsprodukterna kan säljas med mördande reklam samt att ingen pågående forskning finns eller görs i deras regi.

Alternativet man har om man nu värnar sin egen hälsa i framtiden är att söka andra källor gällande biverkning eller helt enkelt "öppna ett nytt sparkonto för framtida tandläkarkostnader". Valet är ditt!!!!


Vetenskapliga artiklar med "tooth bleaching known risks"


[PDF]

Tandblekningsprodukter innehållande peroxider - Kosmetika kontrollen


Filtyp: PDF/Adobe Acrobat - Snabbtitt
sjukdom, vilket inte överenstämmer med de flesta fall av tandblekning Frågan har gått .... Under det senaste året har Läkemedelsverket från olika håll fått vetskap om att följande ... KÄNDA BIVERKNINGAR AV TANDBLEKNINGSPRODUKTER ...
www.lakemedelsverket.se/.../ rapport%204%20Tandblekningsprodukter%20innhållande%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar