fredag 16 september 2011

Bra att veta om kolera i Thailand och andra turistmål

Kolera ökar dramatiskt i Thailand. De första sju månaderna 2010 inträffade 1 342 fall av kolera i Thailand. Det ska jämföras med de 315 som rapporterades under hela 2009. Hälsovårdsmyndigheterna har utfärdat varningar och rekommenderar att folk ska skydda sig genom att äta stekt eller kokt mat och regelbundet tvätta händerna. Kontakta därför alltid en vaccinationscentral i god tid före avresa för att diskutera ditt behov av vaccin innan du reser.

Kolera orsakas av en bakterie som heter Vibrio cholerae. Den utsöndrar ett gift som gör att utströmningen av vätska i tarmen ökar. Det finns två varianter av kolera, en mild och en aggressiv. 90 procent av alla fall av kolera tillhör den milda varianten av sjukdomen och kan lätt förväxlas med vanlig turistdiarré.

Kolera finns bland annat i Asien, Afrika och Sydamerika. Kolera förekommer vid populära resmål som Thailand, Vietnam, Kenya, Sydafrika, Gambia, Indien och Sri Lanka. I Thailand ökar förekomsten av kolera dramatiskt. Kontakta därför alltid en vaccinationscentral i god tid före avresa för att diskutera ditt behov av vaccin innan du reser.

90 procent av alla fall av kolera tillhör en mild variant av sjukdomen och kan lätt förväxlas med vanlig turistdiarré. Vid den allvarligare och aggressiva formen är symptomen riklig och vattentunn diarré (upp emot 20 liter per dygn). Kroppen torkar snabbt ut och saltbalansen rubbas och utan behandling kan man dö redan inom ett par timmar. Ungefär tio procent av de som får kolera drabbas av denna mer allvarliga formen av sjukdomen.
Källa: http://www.dukoral.se/om-dukoral/vanliga-fragor?faqcat_id=5

www.ianphi.org/.../2BC0FC96-C38B-E8E3-84C134CA9AE86DA4 - CachadLiknande
Du har +1:at detta offentligt. Ångra
Cholera research in Thailand and Laos PDR. Cholera continues to be a major health problem in Asian countries including Thailand and Laos People's ...

[PDF] 
icmr.nic.in/ijmr/2011/april/0405.pdf
Du har +1:at detta offentligt. Ångra
Filtyp: PDF/Adobe Acrobat - Snabbtitt
av M Na-Ubol - 2011 -
Citerat av 1 - Relaterade artiklar
Methods: A total of 330 V. cholerae O1 Thailand strains from hospitalized patients with cholera ...
Key words Biotypes - El Tor variant - Thailand - Vibrio cholerae ...
Vid det här laget så vet de som är lite insatta att bakteriesträngar har en tendens att ändra sig (mutera). Något man bör fråga sig är om det vaccin som erbjuds mot kolera innehåller de rätta strängarna så att resenärer till Thailand verkligen får ett fullgott skydd.

Många söker spänning medan vissa åker till ett resmål bara för att alla andra gör det. Om man nu väljer att förlägga sin semester i ett land med pågående koleraepidemi så måste man vara beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande. Men däri ligger kanske spänningen….. finns det en ny sträng eller inte.

Förlåt att jag är lite ironisk men jag har fortfarande i ljust bevarat minne en mans berättelse om hur kul det var att leka krig på bakgatorna med vattenpistol mitt under pågående uppror. Han tyckte det var häftigt, ballt att göra parodi av skådespelet som för invånarna var blodigt allvar. Så det synes som om att vi alla följer vår unikt skapade agenda för att nå den ultimata kicken, eller vad handlar det om???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar