tisdag 22 januari 2013

Äldre människor dör av felbehandlingar
http://www.reuters.com/article/2010/11/16/us-medicare-errors-idUSTRE6AF5SM20101116Följande artikel är visserligen ifrån 2010 så förmodligen måste siffrorna revideras uppåt, men artikeln belyser ändå en sida av vården som man normalt undgår att tala om. Vi är bara människor och vi kan aldrig blunda ifrån den mänskliga faktorn, men vad vi kan göra är att utgå ifrån de fel som faktorn innebär och sedan försöka minimera att de inträffar.
Artikeln nämner misstag och ofrånkomliga problem och att dessa skördar cirka 15.000 liv varje månad på de amerikanska sjukhusen. Men som vi alla vet så är statistik en lögn, en stor förbannad lögn som gladeligen friseras i den riktning som uppdragsgivaren vill .... som om 15.000 liv inte skulle vara nog? Och här pratar vi bara äldre människor!!!
Vi leker vidare. Medicare är den statliga sjukförsäkringen som kickar in på ålderns höst, så Medicare, om någon, vet hur många tillbud som verkligen inträffar. De betalar ju notan eller hur?
Mer är 13% av Medicares patienter är involverade i någon slags tillbud varje månad. Dessa innefattar allt ifrån kirurgiska misstag, ofrånkomliga infektioner till blodsockerfall.
Nåväl grejen är att inrapporteringen för statistiska ändamål varierar beroende på varifrån siffrorna kommer. Office of Inspector General at the Health and Human Services Department presenterar en siffra som ligger runt 180.000 dödsfall per år. Vilka stöder de siffror som Institute of Medicin rapporterade in år 2000 och som då visade att 98.000 amerikaner varje år avlider på grund av medicinska så kallade misstag.
Ytterligare siffror som rapporterades:

13,5% av intagna patienter råkade ut för något tillbud under sjukhusvistelsen.

44% av dessa problem var oundvikliga.

Så här ser vi en blandning av medicinska biverkningar och den mänskliga faktorn. Men viktigt att nämna är den kostnad som är involverad för de amerikanska skattebetalarnas räkning. Ett exempel nämns: $324 miljoner för oktober månad 2008.
Rapporten visar alarmerande siffror och det finns inte mycket patienterna kan göra åt dem.

Är privat vård bättre än statlig? Något att fundera över eftersom både privata och statliga vårdinrättningar behandlar äldre människor med  Medicare som betalare.

President Obamas hälsoreform tros kunna reducera det stora antalet misstag som begås genom elektronisk registrering av de medicinska journalerna.

Jag har skrivit om detta tidigare... råka inte ut för en olycka och bli framförallt inte medvetslös i ett annat län än det du tillhör. Sjukhusen i Sverige ligger inte online utan verkar föredra sina egna byggda datasystem.
Fördelarna är många. Medicinska journaler kan lätt försvinna. Jag pratar inte för andra, det har hänt mig själv, min mamma och en väninna till mig. Felarkivering... vad vet jag... någon anledning måste det ju vara när misstag begåtts, eller hur?

Varför finns det ingen site / hemsida som tar temperaturen på våra sjukhus. Någon möjlighet borde man väl ändå ha som patient att ta reda på kompetens och annat före en stor operation. Man skall väl för sjutton inte behöva vänta tills man själv blivit ett misstag före man får reda på att det hänt andra och att man arbetar på att lösa problemet. Det finns fall där patienter diagnostiserats av icke fullt utbildade läkare – hur skall man veta, hur är det egentligen med rätten till val? Hur skall man veta att de har den kompetens som krävs för att behandla just din åkomma?
Vi borde kunna få information om vilka sjukhus som står för den största andelen av felbehandlingar.

Hur många tillbud har vi årligen i Sverige, tillbud som leder till dödsfall? Pandemi även här?


Det fanns en enda kommentar till artikeln: Författaren efterlyser ett system där personal anonymt kan sköta inrapporteringar, utan straff eller repressalier.

Mina tankar går till den gråtande tjejen som satt på en parkbänk utanför ett sjukhus. Hon gjorde sin praktik och hade precis blivit uppläxad. “Här tjallar vi inte på varandra, här tar vi tabletterna och spolar ner dem i toaletten, när någon glömt att ge dem”. Huruvida hon fortsatte inom detta gebit eller ej, har jag ingen aning om..... men att hon hade ett stort hål i hjärtat ….. det vet jag.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar