lördag 19 januari 2013

Statiner till barn - Lipitor bygger eller förebygger sjukdom?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/barn-far-medicin-mot-blodfett_7822000.svd

Statinerna är en av de stora framgångssagorna i den moderna läkemedelshistorien. Under 2000-talet har statinpreparatet Lipitor varit världens mest sålda läkemedel. I Sverige skrivs dessa medel idag ut till över 800000 personer.
Flertalet statinkonsumenter har för höga halter av blodfetter – kolesterol. Dessa upptäckts i blodtester och avsikten med medicineringen är att minska risken för framtida hjärtinfarkt och för slaganfall.
Studierna har nästan alla gällt enbart vuxna, äldre personer. Trots det har i alla år engagerade läkare och statintillverkande företag pläderat för att statiner också borde ges till barn och ungdomar under 18 års ålder.


Vad kan man säga om det här? Ytterligare en produkt som används på barn trots att det inte är testat annat än på vuxna. Man pratar om överviktiga barn där man gjort ordentliga undersökningar. Ingår omlagd kost med rätt fettintag i det påståendet?

Ytterligare att fundera över är frågan jag fick av en bekant:
citerar:
Jag undrar så vad som förhindras, vad som blir fel, blir sjukt, förkrympt och outvecklat - irreversibelt, när man sänker blodfetter på växande barn och tonåringar. Vet nån vad som händer IQ-mässigt, med alla nerver som vi har? vad händer hormonmässigt? kolesterol är byggsten till mycket, inkl vitamin D3.
 
Varningarna i USA är många gällande Lipitor och kända sedan många år:
 
 
 
 
 
 
Vad sägs om biverkningar som minnesförlust, förvirrig eller förhöjt blodsocker. Problem med lever och eller njurar.....
 
Vilken väger tyngst nyttan eller risken. Du som förälder väljer och tar konsekvenserna.
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar