Äntligen,äntligen talar man öppet om det jag befarat under flera år. Vaccinerade smittar ovaccinerade. Vem är en fara för vem egentligen?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5721557
Den typ av kikhostevaccin som nu används i Sverige verkar skydda mot hosta under några år, men den vaccinerade tycks ändå fortsätta att smitta. Det visar en studie från det amerikanska läkemedelsverket.
I Sverige infördes det nya kikhostevaccinet 1996, efter ett uppehåll på 17 år. Men vaccinet skyddar inte helt och hållet. I flera länder, som USA, Storbritannien, Belgien och Australien pågår kikhoste-epidemier, och för ett par år sen visade det sig att det nya vaccinet bara ger skydd i upp till fem år.
Det amerikanska läkemedelsverket FDA har nu gjort en studie på babianer, som visar att de vaccinerade visserligen får mindre hosta men fortsätter att vara smittsamma under en längre tid.
– Det är ett intressant resultat som tidigare inte har kunnat visats i djur som är så pass lika oss, konstaterar Rigmor Thorstensson på Smittskyddsinstitutet.
Samtidigt är hon lite tveksam till att dra för stora slutsatser av den här studien, resultatet går kanske inte direkt att överföra till människor. Särskilt vad gäller hur lång smittsamheten är, eftersom aporna smittades med 100 ggr så många bakterier.
Spädbarn är de som är känsligast för kikhosta. De kan inte hosta upp allt slem som bildas och kan få svårt att andas. I Sverige drabbas ungefär 40 barn varje år. Framför allt sprids smittan när någon hostar. I Storbritannien har man därför börjat vaccinera gravida, för att så något sätt komma tillrätta med sjukdomsutbrotten. Detta är dock inte aktuellt i Sverige.
– Nej, det är det inte. Vi håller på att titta på vad det skulle kunna betyda. Men vi har inte så väldigt många spädbarn som drabbas av det nu, konstaterar Rigmor Thorstensson.
Smittspridning trots kikhostevaccin
En ny studie från det amerikanska läkemedelsverket visar att den typ av kikhostevaccin som används i Sverige verkar skydda mot hosta under några år, men att den vaccinerade tycks fortsätta att smitta.
I Sverige infördes det nya kikhostevaccinet 1996 och ungefär 40 barn drabbas varje år. Spädbarn är de som är känsligast för kikhosta då de har svårt att hosta upp allt slem som bildas och kan få svårt att andas.
I flera länder, bland annat Storbritannien pågår kikhostepidemier. Där har man därför börjat vaccinera gravida, för att så något sätt komma tillrätta med sjukdomsutbrotten. Detta är dock inte aktuellt i Sverige.
– Nej, det är det inte. Vi håller på att titta på vad det skulle kunna betyda. Men vi har inte så väldigt många spädbarn som drabbas av det nu, säger Rigmor Thorstensson på Smittskyddsinstitutet, till Sveriges radio
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar