lördag 19 oktober 2013

Vaccin mot teoretiskt virus 2023?

Forskare vid amerikanska National Institute of Health har tagit fram ett nytt influensavaccin som är uppbyggt av syntetiskt virus. Vaccinet fungerar genom att bygga upp immunitet mot den funktion som influensaviruset använder för att kunna ta sig in i och infektera vävnaden.
Funktionen är likartad hos de flesta influensavirus och det finns därför hopp om att det nya vaccinet ska vara verksamt mot många typer av influensa.
Vaccinet har hittills bara testats på djur, men om de kliniska prövningarna faller väl ut kan det vara klart för användning på människor inom tio år. Då vaccinet bygger på konstgjort virus är det också enklare att massproducera än de influensavacciner som används i dag, som måste odlas fram i hönsägg.

Publicerat den 23 May 2013 av
Jerker Elfström
Källa: http://www.netdoktorpro.se/infektion/nyheter/Nytt-vaccin-av-syntetiskt-virus
SR.se

Oops, ett vaccin emot ett teoretiskt virus..... det tar sig i forskningsvärlden...

Förmodar att ett teoretiskt virus inte bara kan användas i vaccinationssyfte och vad händer om det kommer i orätta händer?  Finns det risk för att de vaccinerade djuren kan sprida smittan vidare till människor?

Enklare att massproducera, till en lägre kostnad med en större vinst.
Men hur bra fungerar ett syntetiskt vaccin på ett levande virus? Och vilka följdsjukdomar måste vi förvänta oss att acceptera?

Notera att per publikationsdatum så har vaccinet endast testats på djur utifall vi får höra om 5 år eller så att det är ordentligt testat sedan 10 år tillbaka.Det finns lite olika typer av vaccin på marknaden:

http://virology-online.com/general/typesofvaccines.htm


Different Types of Vaccine


Whole virus vaccines. either live or killed, constitute the vast majority of vaccines in use at present. However, recent advances in molecular biology had provided alternative methods for producing vaccines. Listed below are the possibilities;-

Live whole virus vaccines
Killed whole virus vaccines
Subunit vaccines;- purified or recombinant viral antigen
Recombinant virus vaccines
Anti-idiotype antibodies
DNA vaccines

Du kan välja orginalspråket engelska eller svenska.

Här kan man få lite hum om skillnaderna och hur de tillverkas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar