lördag 22 oktober 2011

Gardasil/Cevarix marknades största process?

Flickor kan få vaccin i väntan på beslut

Publicerad 2011-10-21 10:31
Massvaccinationen av flickor mot livmoderhalscancer kan komma att inledas snart – trots att rätts­tvisten fortsätter. Stockholms läns landsting förhandlar nu med tillverkarna om en tillfällig lösning i väntan på domstolens beslut. Överenskommelsen ska kunna användas över hela landet.

Socialstyrelsen bestämde redan för tre år sedan att skolhälsovården från januari 2010 måste erbjuda kostnadsfritt vaccin mot livmoderhalscancer till flickor. Beslutet följdes av en upphandling som blivit en mardröm för jurister och vårdansvariga.
Startdatumet för vaccinationen har försenats flera gånger – senast för en månad sedan när en av tillverkarna begärde att upphandlingen överprövas.
Stockholms läns landsting har nu som målsättning att flickor över hela landet ska massvaccineras – trots att rättstvisten väntas fortsätta i minst ett halvår.

Inom en vecka ska landstinget träffa de båda vaccintillverkarna som kämpar om mångmiljonkontraktet och hitta en tillfällig lösning.
– Vi samarbetar med Sveriges Kommuner och landsting (SKL). Skulle vi finna en lösning ser vi samma dag till att andra landsting får ta del av detta, säger Henrik Almkvist, chefsläkare i Stockholms läns landsting.
Parterna är överens om att vaccinationen måste starta snart. En försening kan leda till att mer än 100 kvinnor får cancer i onödan om 20–30 år.
Stockholms läns landsting har ännu inget förslag på hur en överenskommelse skulle kunna se ut, men ett beslut är oavsett resultat juridiskt komplicerad – och kan till och med vara olagligt. Initiativet välkomnas av tillverkarna, Glaxo Smith Kline (GSK) och Sanofi Pasteur.
– Vi har inget intresse av att dra ut på processen. Vi kommer att se vad de har för idéer och ser om vi når en bra lösning, säger Johan Thor, kommersiell direktör på GSK.


http://www.dn.se/nyheter/sverige/flickor-kan-fa-vaccin-i-vantan-pa-beslut


Media, media och återigen media "massvaccination" --- för att stoppa denna massdödlighet, eller vad sjutton handlar det om? Vem är det som betalar DN för ledande artiklar som denna?
Vem är det som vill få föräldrar att tro att denna vaccination är livsavgörande för deras barn, så viktig att domstolen måste träda in?

Man behöver inte ha många hjärnceller för att förstå att det handlar om otroligt stora vinster för läkemedelsföretagen... så stora att de hellre slåss om kontrakten än räddar våra barns liv.....

eller är detta bara ett desperat sätt att få påbörja det nya spelet på marknaden?

Jag hoppas att det inte blir lika juridiskt komplicerat utifall dödsfall eller andra kroniska biverkningar inträffar.
Vi behöver lagstifta om miljonskadestånd så att de som skadas kan leva ett värdigt liv åtminstone i 50 år framöver.

Men vi skall väl tänka på de 100 kvinnor som kanske kan få cancer i onödan om si så där 20-30 år istället för att tänka på de 100 som får hela sitt liv fördärvat av biverkningar, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar