söndag 16 oktober 2011

Mobbning inte bra för hälsan

Man borde se mer allvarligt på mobbning än vad man gör idag. Mobbning innebär ett oerhört lidande för den eller de som drabbats. På en arbetsplats så väljer oftast kollegorna att sluta upp på mobbarens sida och detta eftersom det vanligtvis är så att det är den mobbade som om de inte själva slutar så blir de flyttade eller uppsagda.

Jag hörde om ett fall för ett tag sedan där en kille av utländsk härkomst blev anklagad för att vara rasist. Nu hör det till saken att hans kollegor inte hade en susning om vad rasism verkligen är och för vilka lagarna skrivits. Han skall ha sagt att en utländsk diktator skulle ha mördat svenskarna istället eftersom de är så dumma. Killens sambo blev på sin arbetsplats anklagad för främlingsfientlighet och det utav invandrare som inte visste om att  hon bodde ihop med en invandrare.

Mobbning förekommer i alla branscher och drabbar män, kvinnor och barn. Arbetsplatser som är dåligt organiserade med inkompetent ledning utgör en grogrund för mobbning. Det är faktiskt så illa att inte ens personalen på AF vet vad rasism egentligen innebär och det bara därför att ingen ens vågar prata om det då det är så tabuladdat.

En öppen dialog måste köras igång för att få bukt med dessa problem och för dem som inte orkar så tag kontakt med:
Facket
Företagshälsovården
Arbetsmiljöverket
OMM


Vad räknas som mobbing:

Kontroll/förföljelse i syfte att skada, tex man följer efter en kollega för att sedan rapportera alla fel man anser att vederbörande gör till chefen.
Förtal, osanningar av en anställd eller dennes familj
Spridning av felaktig information eller undanhållande av viktiga fakta
Utfrysning, tex man talar inte om när det är fikaraster, man tystnar när vederbörande kommer in i rummet, man viskar.
Förolämpningar, hån samt negativt eller överkristiskt bemötande.

Om du har fler funderingar så kan man söka information hos Arbetsmiljöverket.


Sist men inte mindre viktigt för det:

Det finns en anledning till att mobbaren agerar mobbare och det problemet måste adresseras för att möjliggöra en förändring till ett bättre klimat.


Arbetsgivaren har alltid huvudansvaret men vi andra har även ett ansvar för våra medmänniskor som innebär att vi måste agera även om det ibland resulterar i att även vi åker ut med huvudet före.....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar