måndag 30 juli 2012

Vikten styrs även av hormonerna

Behöver man vara bantningsgury för att människor skall lyssna och i varje fall försöka ändra sina matvanor? Tydligen så måste denna kombination till. Givetvis så har även Gary blivit mycket påhoppad och kallad både för det ena och det andra men något vi inte skall förglömma är hur vår anatomi och fysiologi fungerar. Våra hormoner finns där och varför de finns är en spännande och lärorik rikedom i denna livsresa.

Så självklart så styrs vår vikt av hormonerna, inte helt men delvis.

Energibalansen i kroppen styrs av hormonet insulin. Ju mer kolhydrater vi äter desto mer insulin behöver vår kropp tillverka.

Ett högt kolhydratintag = en hög insulinnivå.

Kolhydrater, socker, stärkelse som inte förbränns lagras i fettcellerna för senare användning. Om man är en soffpotatis, ofta sitter framför datorn, eller med mobilen och dessutom har ett stillastittande arbete så skall man ju fundera över om man verkligen behöver ha ett extra lager av fett.

Gary:s recept för att bli slank och smärt är:

Håll dig borta ifrån kolhydratrika livsmedel. Ju sötare maten är eller ju enklare den är att äta och omsätta - desto troligare är det att den kommer att göra dig överviktig och desto mer bör du undvika den.

Öl, fruktjuice, läsk, pasta, potatis och bröd kan lätt ersättas med andra produkter..... det enda vi behöver göra är att programmera om vårt tänkande. Sex skivor bröd om dagen kanske fungerar bra för en byggnadsarbetare som står ute i ur och skur och som bränner kalorier dagarna i ända.

Sist men inte minst. Hur du vill se ut skall du själv bestämma men ansvaret för ditt val kan du aldrig komma ifrån. Det viktigaste är att älska sig själv och att må bra. Vad alla andra tycker och tänker är inte ditt utan deras problem.

Om man inte helt kan avstå ifrån bakverk, potatis eller bröd så kan man i varje fall dra ner på intagen och festa till lite då och då. För vi skall inte förglömma att allt som vi tar in i munnen fyller mer än en funktion.

Lev Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar