Mammografi anses vara bröstcancerns heliga gral. Vem har inte någon i sin familj, på sitt arbete eller i sin bekantskapskrets som drabbats av detta helvete?
En ny oroande studie publicerades i New England Journal of Medicine och något viktigt togs upp. Något som många kvinnor diskuterat i det fördolda, i varje fall i min åldersgrupp. Hur säkra kan vi vara på att röntgenstrålarna inte ger oss cancer?
Mammografin kan ha orsakat cancer i sig självt. Vilket faktiskt innebär att det finns en möjlighet att mammografin totalt sett orsakat mer skada än nytta för miljontals kvinnor.
Jag dog nästan sa en kvinna till mig som jag känner ganska väl. Mammografin visade något som inte skulle vara där. Diagnosen cancer diskuterades innan man ens visste vad det var. Måhända kan man kalla detta för en överdiagnostisering. Provet visade en ofarlig fettknöl. Men om det nu skulle varit en liten tumör så kanske den skulle kunnat gå tillbaka av sig själv….. Jag har diskuterat detta med kvinnor i flera år och glädjande nog så finner jag några som har samma teori och tankar som jag…. Äntligen!
Tidsskriften Lancet Oncology publicerade en kohortstudie förra året där det konstaterades att även kliniskt verifierade ”invasiva” cancertyper verkar gå tillbaka med tiden om de lämnas obehandlade.
Ingen mammografi, ingen diagnos, ingen oro – ett faktum som man måste ta sig en rejäl funderare över. Är det fel att låta kroppen sköta sig själv i vissa lägen?
Detta måste ställas i relation till alla de negativa hälsoeffekterna som en överdiagnostik och överbehandling innebär för bröstcancerpatienten. Operation, strålning, cellgift och andra hormon-behandlingar. Samt allt trauman som följer varje steg med start vid diagnos, behandling ända fram till uppföljning och friskförklaring.
Sedan skall vi inte förglömma annat som blivit sönderstrålat och som leder till livslångt lidande och medicinering.
Forskare vet så mycket om DNA idag och att man inte bör störa självreparerande mekanismer som ingår i kroppens immunförsvar.
Om den nya forskningen är sann så kan man lugnt säga att hela bröstcancerindustrin bör se över sina metoder och möta de nya, istället för att fortsätta använda föråldrade evidensbaserade metoder som anses höra till det förflutna.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1206809
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar