tisdag 13 november 2012

Microvågsugn reducerar näringen i maten

I många många år så har det diskuterats huruvida det är bra eller dåligt att micra maten.

Jag har själv ägt en micro en gång i mitt liv och den använde jag till att hetta upp värmekuddar i.
Men att använda den till att värma mat eller koka tevatten i, nej aldrig.

Inom hemtjänsten / åldringsvården så är det ganska vanligt att färdigrätter levereras hem till de äldre från Landstingens kök. Tid för matförberedning är väl cirka 5 minuter så med andra ord åker de färdiga plastbyttorna in i micron.... att värma innehållet på spisen är otänkbart... ingen har tid med det idag.

Nu finns det studier som visar på att näringsinnehållet kraftigt reduceras efter tillagning i microvågsugn.

Men som sagt ..... det är vi som väljer..... önskar vi bukfylla eller näring som skall hålla oss vid liv?

Tänk hur många föräldrar är det inte som värmer de små barnens mat i micron bara för att det går fortare än på spisen? Tala om för alla du känner så att de kan göra det val som är bäst för dem.




  • Three recent studies of historical food composition have shown 5-40% declines in some of the minerals in fresh produce, and another study found a similar decline in our protein sources (1)
  • A 1999 Scandinavian study of the cooking of asparagus spears found that microwaving caused a reduction in vitamins (3)
  • In a study of garlic, as little as 60 seconds of microwave heating was enough to inactivate its allinase, garlic's principle active ingredient against cancer (5)
  • A study published in the November 2003 issue of The Journal of the Science of Food and Agriculture found that broccoli "zapped" in the microwave with a little water lost up to 97%of its beneficial antioxidants. By comparison, steamed broccoli lost 11% or fewer of its antioxidants. There were also reductions in phenolic compounds and glucosinolates, but mineral levels remained intact (6).
  • A recent Australian study showed that micro- waves cause a higher degree of "protein unfolding" than conventional heating (2)
  • Microwaving can destroy the essential disease-fighting agents in breast milk that offer protection for your baby. In 1992, Quan found that microwaved breast milk lost lysozyme activity, antibodies, and fostered the growth of more potentially pathogenic bacteria (4).
Quan stated that more damage was done to the milk by microwaving than by other methods of heating, concluding: "Microwaving appears to be contraindicated at high-temperatures, and questions regarding its safety exist even at low temperatures."


http://www.greenmedinfo.com/blog/studies-show-microwaves-drastically-reduce-nutrients-food

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar