onsdag 6 juli 2011

Östersjö TORSK och toRsk och parasiter i allmänhet.

Torsk är en bra föda och nu går det att läsa överallt att det finns mask i fisken. Någon skrev en insändare till Metro och berörde en eventuell anledning vilken skulle vara att det fanns för mycket säl. Sälen skulle alltså vara värddjuret för parasiterna.

Ibland undrar jag vad som hänt med gammal kunskap och vanligt hederligt sunt förnuft.

Om vi nu skall ut och döda av alla de stackars oskyldiga sälarna så skall vi löpa linan ut. När det är klart gör vi oss av med allt det andra som förgiftar Östersjön. Bort med alla svin och hönsuppfödare som släpper ut tonvis med skit direkt ut i vattnet och bort med alla bönder som besprutar sina marker med allsköns bekämpningsmedel.

Ingen människa borde i dagsläget äta någon torsk överhuvudtaget fiskad ur denna giftpöl benämnd Östersjön!

Det fanns en gammal sägen när jag växte upp. Den gick ifrån mun till mun, den gick i arv inom fiskarfamiljerna yrkesfiskare som sportfiskare.

Ät toRsk i de månader som har R i sig.

Eller ät inte toRsk i de månader som inte har R i sig......

Varför då?

Jo, för när vattnet blir varmt under sommarmånaderna (maj-augusti) så går det gärna mask i den.

Ibland fick man upp en sådan där firre på kroken och signifikant för lusetorsken som vi kallade den var att huvudet var för stort för kroppen. Men om vi var långt ut till havs på djupt vatten så tog vi tillvara fisken men den gicks igenom och tillreddes ordentligt om den konstaterades vara maskfri.

Man kan faktiskt leva ett liv utan torsk i maj, juni, juli och augusti och om det inte skulle gå så finns det ju alltid djupfryst att köpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar