onsdag 27 juni 2012

Högt blodtryck


Glöm inte att det finns tre faktorer som driver upp blodtrycket. Dessa är smärta, rädsla och ilska.

Varför är det så?

Dessa reaktioner har med vår överlevnad att göra. Högt blodtryck är startmotorn som höjer trycket så pulsen stiger vilket förbereder musklerna på att ta emot det ökade blodflödet som är på ingång för att vi skall kunna försvara oss eller fly ifrån någon angripare.

När man är arg och rädd så går även blodsockret upp och fett frisätts ifrån fettcellerna som går ut i blodbanorna. Det blir till energi i musklerna.

Om eller när vi hamnar på sjukhus eller vårdcentralen så kan det faktiskt vara bra att ha denna kunskap. Det finns de som är vana besökare men för dem som inte är där så ofta så kan det upplevas som ett litet trauma. Vi kanske till och med är rädda för läkare eller för vad de skall göra med oss.
Kroppens reaktioner här kan vara hjärtklappning, betydligt högre blodtryck samt även förhöjt blodsocker. Alltså fullständigt normalt att känna och uppleva sig själv så här.
Eftersom läkare numera skall klara ett ex antal patienter per timme så glömmer de ibland av att de mätvärden som tas, ibland bara kan vara ”normala anspänningar” som bara kommit av dina rädslor för ovissheten.

Om inte jag själv tänkt på detta fenomen så hade jag nog fått blodtryckssänkande medicin i USA trots att jag normalt är lågtryckare med ibland lite för kort stubin. Jag tillåter nämligen inte att någon gör något med mig utan att fråga eller att tala om vad de gör.

Tänk vad viktigt det är att bli bemött av en värmande och skyddande vinge i ett akut läge eller i en situation där man känner sig orolig och rädd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar