måndag 25 juni 2012

Övervikt eller vikt av felaktig föda?

Vem kan man lita på..., undrade Millan som kände sig mycket konfunderad över alla rekommendationer och teorier som florerar när det gäller vårt födointag. Dagstidningarna har notiser var och varannan dag. Olika dieter ventileras, rosas eller smutskastas. Ena dagen är omega 3 bra, dagen efter så gör eller har den ingen verkan....
Mitt råd till Millan var att först kontrollera vem som är pappa till slutsatserna bara för att få en snabb aha-upplevelse om det handlar om vad som är bra för oss eller för bolaget som finansierar studien/studierna.


Millan hade varit i kontakt med en läkare samt en dietist och fick känslan av att de följer myndigheternas riktlinjer. Det verkar handla mycket om trovärdighet och anseende, titlar har sin tyngd. Men efter att ha fått lite olika råd och förklaringar så infann sig tanken.... kan jag verkligen lita på deras råd? Eller skall jag rent av kanske lyssna på mina vänner och bekanta som svär på att det de vet och kan.... verkligen fungerar.... och att de mår bra av maten..


Millans huvud blev inte mindre rörigt när jag tillade att kostråden baseras på EU:s jordbrukspolitik samt på privata/corporativa bolags intressen.
Rädsla för utanförskap i läkarkåren och/eller repressalier är givetvis även det en faktor som man inte skall glömma bort,
Jag tycker att vi saknar vetenskapligt beprövad forskning på detta område!


Min slutsats är att hur man än vänder och vrider sig så har man ändan bak. I slutändan är det vi skattebetalare som får stå för slutnotan. Fetmaepidemier, diabetes och andra sjukdomar pg av felaktig och näringsfattig kost.....vi pratar inte om småslantar här inte.


Vi är många så kallade lekmän som på grund av detta inskränkta beteende vidgat våra vyer ordentligt och samlat på oss en hel del kunskap med åren. Och den kunskapen handlar om vad som är bäst för oss människor och det utan hänsyn till hur det går ekonomiskt för bolagsvärlden.


Läs och lär, lyssna och jämför. Du väljer själv om du vill tro på dina egna teorier eller om du vill lämna dig i någon annans händer.


Själv tänker jag så här: om de kostråd som vi levt efter under de sista 10-20 åren varit de rätta, om de hade varit baserade på vetenskaplig forskning, så hade nog saker och ting sett lite annorlunda ut än vad de gör idag.
Med facit i hand så förstår man att besluten om vad vi skulle äta, i varje fall var politiskt korrekt tagna, eller hur?


Fettdebatten är en het potatis men vi skall inte förglömma känd information som denna:
Modersmjölken innehåller både mättat fett och kolesterol. Så vi människor som blivit uppfödda vid bröstet har alltså konsumerat dessa farligheter i generationer. Vi har även konsumerat mjölk ifrån djur under en mycket lång tid, så lång att våra kroppar anpassat sig till denna mättade vara.


Sist men inte minst.....
för att behålla hälsan satsa på rätt kost och trevliga fysiska aktiviteter.


Var försiktig med godis, läskedrycker, sportdrycker, hamburgare, pommes frites och andra friterade sötsaker.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar