fortsättning följer......
Det borde vara glasklart att vi är inne på helt fel spår. New England Journal of Medicine publicerade en rapport som berättade att livslängden avsevärt kommer att kortas. Något har hänt och istället för att vi bara kommer att bli äldre och äldre så kommer vi att dö i allt tidigare åldrar. Vilket rimmar dåligt med politikernas tankar om höjd pensionsålder och att vi skall arbeta allt längre. Snarare skall väl Manpowers tankar som ”vem vill ha folk över 50” funderas över. Se dig omkring.... vi blir alla kroppsligt större, vi utvecklar autoimmuna sjukdomar så som Alzheimers och Autism.
Vad kan det vara som påverkar våra hjärnor? Blodsocker,infektioner, inflammationer gör att våra hjärnor lider brist på näring. Hjärnan får liksom en felaktig kost.
Kolesterol bidrar till en hälsosam hjärnfunktion och det är därför det är så viktigt med ett dagligt intag av fett och protein. Sedan kan dietister och andra hälsoförespråkare av fettfri kost säga vad de vill. Vi får inte tappa kunskapen om hur våra kroppar fungerar bara för att vi skall få mer klink på bankboken, få mer kunder eller till och med nå berömmelse. Vi skall även kräva att vår läkare förklarar vad som händer med vår hjärna när vi rekommenderas att börja intaga kolesterolsänkande läkemedel. Detta för att vi skall kunna göra ett val mellan en eventuell hjärtattack eller en autoimmun sjukdom.
Vidare för hjärnans hälsa så är det viktigt att behålla en normal nivå av Vitamin D samt kalium. Att äta ordentligt lagad mat framför färdiglagad snabbmat då denna har en helt annan påverkan på blodsockernivån och därmed en mer hälsosam effekt för vår lilla hjärna. Med de här insikterna så kanske vi kan undvika/minimera infektioner och inflammationer vilka kan påverka hjärnans hälsa i negativ riktning. (calciumlevels)
Det finns forskare som tror att Alzheimers kan knytas till den kända biverkningen ”blodsockerrush” som är en naturlig följd av den nya västerländska dieten. Att äta snabbmat och/eller färdiglagad mat ifrån frysdiskarna år ut och år in ger vad forskarna idag kallar för hjärndiabetes eller typ 3 diabetes. Att utsätta hjärnan för onormalt höga blodsockernivåer under lång tid är alltså direkt skadligt. Det banar vägen för inflammationer medan avslappning och meditation gör precis tvärtom.... de lugnar.
Den där grinigheten man ibland lider av när man har lågt socker som det kallas för kan förebyggas – man ändrar kosten istället för att peta i sig onödiga snabba kalorier.... såvida man inte är atlet förstås och sockerfallet sker under pågående aktivitet.
Det där med att man skall ta sig en kaka eller två för att bli på bättre humör är bara en snabb fix med dålig biverkning.
Samma teorier arbetar forskare med när de försöker finna ut varför vi nu kan se ett ökat antal individer med autism. En fettsnål diet kombinerad med D-vitaminbrist kan orsaka förändringar i ett växande fosters hjärna. Detta kan sedan medföra bl.a. sämre kalkupptagningsförmåga och inflammationer. Givetvis finns det många typer av pågående studier i ämnet att nämna en som tittar på sambandet mellan mammas immunförsvar mot inflammationer och graden av autism hos barnet. Men det finns fler bidragande faktorer som många tror har påverkan att nämnas, en alltför hygienisk livsstil där även de livsviktiga goda bakterierna tvättas bort. Till och med avsaknad av parasiter. Autism kan även sättas i samband med faderns biologiska ålder, magfloran, ja även etnisk grupptillhörighet. Det finns till och med de som säger att autism är nästa steget i den mänskliga utvecklingen som öppnar upp för neurologisk mångfald.
Studier är studier och det finns ingen som med 100% sannolikhet kan säga att det här är sanningen.
Allt vi kan göra är vårt bästa i en rådande valsituation.
Jag vill att dessa tankar och funderingar skall leda till eftertanke om huruvida vi skall eftersträva ett sterilt leverne, äta butikens färdigrätter, inta kemiska sötningsmedel, bekämpningsmedel och genmodifierade grödor, leva ett stillasittande liv framför TV, dator eller telefon. Ett levnadssätt som tar oss in i framtiden... en framtid som ligger långt långt bort ifrån den miljö där vi har våra naturliga rötter.
Givetvis behövs mer forskning men tills dess nya rön framkommer så måste vi fortsätta att göra det lilla vi kan för att förbättra vår hjärnhälsa, eller?
Intressanta länkar i ämnet:
http://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/2009/03/diabetes_of_the_brain.html
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmsr043743#t=article
http://people.csail.mit.edu/seneff/alzheimers_statins.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar