fredag 19 oktober 2012

Bisfenol A

Bisfenol A har varit på tapeten ett tag och nu har den senaste studien gjord på Exeter University och deras Peninsula Medical School indikerat att Bisfenol A även kan skada hjärtat. Visserligen visste de om den möjligheten redan tidigare men…… nu ter sig kopplingen lite klarare och man talar till om med om skador på själva hjärtat.
Denna hormonstörande kemikalie finns att finna även i solglasögon, bakade bönor och i de kassakvitton vi dagligen får i affärerna när vi handlar.
Denna studie utvisar att det finns ett klart samband mellan höga nivåer av Bisfenol A och igensättning av artärerna som förser hjärtat med syresatt blod.
Hjärtinfarkt är idag ”the biggest killer” tillsammans med andra kranskärlsjukdomar  och skördar årligen 100.000 liv i Storbritannien.
Självklart så kritiseras studien av andra s.k. experter – vi börjar bli vana vid det nu…, det finns alltid de som inte finner några kopplingar alls på långt håll och svaga ögon. Givetvis så finns det alltid andra faktorer som även de inverkar.
Anledningen till att Bisfenol A är så farligt är att det är hemmagjord version av vårt kvinnliga könshormon ”östrogen”.  Med andra ord: gjord i en kemisk fabrik.
Denna kemikalie har nyligen blivit förbjuden att använda i nappflaskor men används tyvärr fortfarande i andra plastvaror som används dagligen, att nämna plastbestick, CD-fodral och solglasögon.
Men finner den i kassakvitton, som skyddande lager insidan våra konservburkar och har här blivit kopplat till infertilitetsproblem, bröstcancer och hör här gubbar ”prostatacancer”.
600 män och kvinnor ingick i studien och över 50% av dem visade förträngning över det normala av hjärtartärerna. Så det här med att vi får väldigt lite i oss – det stämmer inte längre LMV.
Ledande forskare uttalar följande: vår senaste studie visar att Bisfenol A måste läggas till listan av kända riskfaktorer för orsakande av hjärtinfarkt.
De som vill minimera risk för att bli utsatt för höga halter av Bisfenol skall satsa på att använda glas, blyfritt porslin och stålburkar i största möjliga mån.  Att värma mat i plastburkar är ingen höjdare eftersom kemikalien fäller ut vid höga temperaturer. Vid förvaring i plastburk i kylskåp – se till att maten är kall innan du lägger den i plastburken.
Slutligen i artikeln så ville Storbritanniens ledande biolog i reproduktion säga sitt…. Han tyckte att studien var väl genomförd men att den inte bevisade att det var kemikalien som orsakade förträngningen i artärerna.
Jag förstår och säger här självklart, denna problematik föreligger överallt inom forskningen. Om en flicka faller ner död tio minuter efter en vaccination eller om en man dör efter en behandling av blodförtunnande så kan aldrig vare sig vaccin eller andra läkemedel bevisas vara orsaken. Man vet tyvärr alldeles för lite om orsak och verkan eftersom de står på utsidan och är begränsade av dagens utrustning samt att det är för jobbigt att göra obduktioner då de oftast inte ens vet var de skall leta eller vad de skall leta efter.
Men det blir väl bättre om ett antal sekler eller så.





Livsmedelsverket tycker inte att faran är så överhängande.....och skriver:



Gränsvärden

Gränsvärdet för bisfenol A i livsmedelsförpackningar av plast är 0,6 milligram per kilo livsmedel.

 Är det farligt med bisfenol A?

Risken för att ämnen i plastmaterial som förs över till maten ska skada hälsan är mycket låg. Den mängd bisfenol A som barn kan få i sig via material som kommer i kontakt med livsmedel är så liten att den inte innebär någon risk för barnets hälsa.

Vid djurförsök där man gett djuren höga doser har man sett effekter på fortplantningen och på organ- och kroppsvikter. Dessa effekter förekommer inte vid de låga doser som vi människor utsätts för.



http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Bisfenol-A/


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar