lördag 27 oktober 2012

AZO-färger i vaccumplastat kött


Azofärgämnen fanns i fuskfiléer



 För det första så skulle jag själv aldrig köpa kött i denna typ av plastförpackning vilken förmodligen är behandlad på insidan i både mörande och bevarande syfte. Varför färgämnen och vatten tillsätts borde ifrågasättas av Livsmedelsverket. Någon annat som de borde kika på är hållbarheten "vilken vi alla kan se är lite över 2 år" - finns det någon näring kvar efter så lång tid och vad kan växa därinne om det inte förvaras på rätt sätt?



Tidigare i veckan hittade Livsmedelsverket azofärgämnet E122 azorubin i prover som tagits på de falska oxfiléerna. Vid analyser av elva prover har man nu påträffat E110 para-orange i den oxfilé som var märkt med ungerskt ursprung.
I filéer som varit märkta med ursprungslandet Argentina påträffades även azofärgen E124 nykockin.
–Det är färgämnen som inte alls får finnas i kött, men som är tillåtna i andra livsmedel. De halter vi påträffat bedöms dock inte som farliga och är lägre än vad som kan förekomma i godis och läsk, säger Ylva Sjögren Bolin som är kemist på Livsmedelsverket.

Hon påpekar att det är mycket ovanligt att man ser en sådan cocktail av olika färgämnen i ett och samma livsmedel.
I analyserna har Livsmedelsverket letat efter drygt 25 olika färgämnen eller beståndsdelar av färgämnen.
Azofärgämnen var förbjudna i Sverige före inträdet i EU. En studie sponsrad av det brittiska livsmedelsverket visade häromåret att barn som fick drycker med azofärgämnen blev stökiga, rastlösa och hade svårt att koncentrera sig. Från 2010 måste varor som innehåller färgerna märkas med texten: ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”.
Det finns även tecken på att köttet injicerats med stora mängder vätska för att höja vikten. Trots att de påstådda oxfiléerna visat sig vara fläskfiléer innehåller de också spår av nötkött. En förklaring till detta kan vara att nötprotein injicerats i fläsket för att binda tillsatt vatten.

Sedan undrar jag eftersom jag själv jobbat med export av kött en gång i tiden. Vad sjutton har hänt med veterinärbesiktningarna som måste göras? Har man dragit in på dem i kostnadsbesparande syfte?

Allt kött borde väl inspekteras och testas innan det går på den Svenska Marknaden.

Verkar som allt som tillverkas här i Sverige skall exporteras för att vi sedan skall kunna importera vad som behövs i våra egna frysdiskar. Bra eko-tänkande, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar