lördag 17 mars 2012

Tvättmedel orsakar hudproblem - myt eller sanning?


Gunnel Särhammar som är verksamhetschef på hudmottagningen i Karlstad säger att det är en myt att tvättmedel orsakar hudproblem. Det kunde vi läsa i NWT lördagen den 25 februari 2012.

Många hudpatienter förknippar sina hudproblem med att det kan vara en följd av tvättmedels eller sköljmedelsrester i kläderna. Frågan som ställdes Gunnel var: Kan man få hudreaktioner på grund av för mycket tvättmedel? Svaret blev: Nej, det har vi inte sett. Det är sannolikt något som lever kvar sedan lång tid tillbaka när tvättmedlen var tuffa. Patienterna tar ofta upp det, men vi kan aldrig ställa en sådan diagnos. Däremot kan klåda och irritation uppstå vid handtvätt påpekade hon.

Gunnel handlar det här om en oförmåga att inte kunna ställa rätt diagnos? Saknas det utrustning eller kan man helt enkelt inte klara av en provtagning som ger ett rättvisande svar?

När jag flyttade över till USA 1998, så trot eller ej, men jag fick hudproblem. Läkarna "over there" tyckte inte att det var något konstigt alls snarare tvärtom, det var väldigt vanligt. Salvor och krämer för ändamålet, ja, det fanns det gott om. De flesta amerikanska tvättmaskinerna sköljer bara 1 gg och självklart kan detta vara en av anledningarna. Men det finns fler sannolika förklaringar: maskinerna saknar oftast värmeelement och är kopplade direkt på varmvattenskranen som oftast har en temperatur som ligger runt 50 gr C. Och självklart om man har dessa förutsättningar så måste en massa saker tillsättas tvättmedlen för att bakterierna skall dödas.

Lite av den här filosofin har anlänt till Svedala. Man försöker tala om för oss svenskar att vi skall tänka på miljön och tvätta i lägre temperaturer. Handlar det om vår miljö eller handlar det om en tillverkare som önskar ha en istället för flera produktionslinjer. Tvättmedel för varmt och kallt vatten ser ju lite olika ut.
När vi börjar tvätta på ett annorlunda sätt med nya tvättmaskiner som använder minimalt med vatten så kommer vi tyvärr också att få se problemet tvättmedelsallergi på våra hudkliniker.

Det gäller att hålla sig informerad om vad som händer inom det område man arbetar, eller hur? I USA krävs continuing education och det kanske borde bli ett måste här också.

Om du vill undvika problem, tvätta på högre temperaturer och var sparsam med tvättmedlet.
Om man har svåra fläckar så kan man tillsätta 1 tsk bikarbonat till de 1-2 tsk tvättmedel man behöver använda för en 3-4 kilos tvätt. Denna dosering gäller förstås om man har mjukt vatten....

Tvättnötter är ett gott val om man har känslig hud i underklädersområdet men även där är viktigt att notera att man plockar ur påsen med nötterna innan sköljningarna för att vara på den säkra sidan.

Lev gott!!


p.s. Har du egentligen funderat över hur fräscht det egentligen är att tvätta smutsiga trosor och kallingar ihop med skjortor, blusar och t-shirts i 30 eller 40 grader?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar