Eftersom det inte finns några offentliga riktlinjer för evidensbaserade studier så hoppas jag verkligen att regeringen delges korrekt information ifrån tillverkarna, så de som förtroendevalda kan ta rätt beslut för Sveriges framtid "våra barn".
Eller är det så att regeringen hoppas på att kunna göra bedömning gällande vaccinsäkerhet utifrån egna register?Sist men inte minst: Har våra förtroendevalda adekvat utbildning, kompetens, för att ta beslut som dessa?
Ingen vill ha eller höra narkolepsimammans repris, den om lojalitetssnacket.
http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyhetsarkiv/2012/ny-lag-reglerar-nationella-vaccinationsprogram/
Ny lag reglerar nationella vaccinationsprogram
Den 1 januari 2013 införs en ändring av smittskyddslagen. Den innebär att beslut om att ta in nya vaccin i nationella vaccinationsprogram i fortsättningen fattas av regeringen.
Lagändringen innebär att Socialstyrelsen får ett tydligt uppdrag från regeringen att systematisk följa och bedöma det nationella vaccinationsprogrammet och vid behov föreslå ändringar i programmet, utifrån underlag som bereds av Socialstyrelsen i samarbete med Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket. Det är fortfarande landstingen och kommunerna som upphandlar tillgängliga vaccinprodukter och det är barnhälsovården samt elevhälsan som genomför vaccinationerna och ansvarar för att programmet erbjuds till alla barn. För barnhälsovården och elevhälsan betyder lagändringen framförallt att vaccinationerna ska rapporteras till ett nationellt register som Smittskyddsinstitutet ansvarar för.
Nytt register för vaccinationer
Den nya lagen om vaccinationsregister som träder i kraft 1 januari 2013 innebär att alla vaccinationer som ges inom ramen för nationella vaccinationsprogram ska rapporteras till ett nytt vaccinationsregister. Smittskyddsinstitutet ansvarar för vaccinationsregistret och får ett tydligt uppdrag i lagen att långsiktigt och systematiskt följa upp de nationella vaccinationsprogrammen, vaccinationstäckningen, hur vaccinationerna påverkar sjuklighet i befolkningen och hur de aktuella sjukdomarna sprids. Det nya vaccinationsregistret kommer också vara värdefull i uppföljningen av vaccinsäkerhet. Det är Läkemedelsverkets uppgift att löpande ansvara för nytta/risk bedömningen av vaccinerna.Nationella vaccinationsprogram – allmänna och särskilda
Alla barn i Sverige har idag rätt till vaccination mot nio allvarliga sjukdomar genom barnvaccinationsprogrammet. Vaccinationerna erbjuds genom barnhälsovården samt elevhälsan och gäller sjukdomarna polio, difteri, stelkramp, kikhosta, Haemophilus influenzae typ b (Hib), påssjuka, mässling, röda hund och pneumokocker. Flickor erbjuds även vaccination mot HPV.Nationella vaccinationsprogram kan vara av två slag, allmänna program och särskilda program för riskgrupper. Det nuvarande barnvaccinationsprogrammet räknas som ett allmänt program. Socialstyrelens riktade rekommendationer omfattar idag vaccination till vissa barn och vuxna mot hepatit B, tuberkulos, influensa eller pneumokockinfektion. Dessa rekommendationer kommer fortsätta att gälla tillsvidare men ska prövas enligt de nya kriterierna, där regeringen beslutar om de ska ingå som ett särskilt program.
Uppdaterad 2012-12-20 17:03
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar